S vækker vrede i fagbevægelsen: 'Der vil blive sendt en kammeratlig hilsen'

Dele af fagbevægelsen varmer op til ny dagpengekamp forud for LO-kongres. Skuffelsen over Socialdemokraterne er stor

Mette Frederiksen skuffer sine venner i fagbevægelsen, efter dagens dagpenge-aftale (Foto: Rene Schütze)
Mette Frederiksen skuffer sine venner i fagbevægelsen, efter dagens dagpenge-aftale (Foto: Rene Schütze)

På mandag er Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, indbudt til at holde tale, når LO holder kongres i Aalborg.

Men den tidligere darling på partiets venstrefløj skal ikke regne med nogen speciel varm velkomst i sin nordjyske fødeby.

Utilfredsheden med den dagpengeaftale, som Socialdemokraterne forhandlede på plads torsdag med Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti, er så stor, at en række medlemmer af LO's daglige ledelse vil genoplive dagpengekampen og ikke uden videre har tænkt sig at acceptere aftalen.

- Den her aftale er noget værre skidt, og jeg synes ikke bare, at vi skal acceptere, at det er sådan, det er. Vi har ikke fået et dagpengesystem, som er fremtidssikret, med den her aftale, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, til Avisen.dk.

Læs også: Analyse: Færre penge til nyuddannede er en farlig leg

Samme toner kommer fra HK's formand, Kim Simonsen, som bebuder, at der ikke bliver fred om dagpenge med den politiske aftale, der er forhandlet på plads mellem Venstre-regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

- Hvis jeg var blevet inviteret til en underskriftsceremoni, så havde jeg ikke skrevet under. Hvis man ser på fagbevægelsen samlet set, så kan vi ikke være tilfredse med den her aftale, siger Kim Simonsen.

Og Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, bakker op:

- Det er en kæmpe skuffelse. Den her justering af dagpengereformen skulle have sikret, at der var ro omkring dagpengesystemet i en årrække. Men det er jeg ikke sikker på sker nu, siger han.

Var det virkelig det her, vi tænkte på?
LO-forbundene havde ellers varmet op til i stort set samlet flok at acceptere en dagpengeaftale, der indeholdt en række forbedringer, men også forringelser i form af blandt andet tre karensdage uden dagpenge om året og en lavere dimittendsats.

Men da politikerne under forhandlingerne valgte at skrue endnu mere ned for dimittendsatsen, så mistede de også opbakningen fra dele af fagbevægelsen.

Læs også: Johanne raser over dagpengeaftale: 'Gigantisk løftebrud'

Mens blandt andet 3F fortsat er overvejende positiv over for aftalen, så er en række andre forbund anderledes kritiske.

Og vreden er ikke mindst rettet mod Socialdemokraterne, som man havde forventet, ville kæmpe på fagbevægelsens side i forhandlingerne og i samarbejde med Dansk Folkeparti få hevet flere penge ud af regeringen til en ny dagpengeløsning.

Det vil også komme til udtryk på LO-kongressen, selvom der ikke er lagt op til en direkte debat mellem Mette Frederiksen og kongresdeltagerne, forventer Kim Simonsen.

- Jeg tror, der vil blive sendt en kammeratlig hilsen til Socialdemokraterne. For var det her virkelig det, som vi tænkte på, da vi ønskede et nyt dagpengesystem?, siger han.

Et decideret løftebrud
Dennis Kristensen forventer også en livlig debat på LO-kongressen. Han kalder det for "et decideret løftebrud", at Socialdemokraterne sender en stor del af regningen for dagpengeforbedringerne tilbage til de ledige.

Læs også: Olsen Dyhr til Thulesen: Du løber fra dagpenge-aftale

Den nye dagpengeaftale har et særdeles bredt mandat bag sig. Foruden Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har også De Radikale meddelt, at de tilslutter sig aftalen. Men selvom løbet tilsyneladende er kørt politisk i denne omgang, så vil de skuffede fagforbund ikke bare opgive kampen.

- Hvis man synes, at noget er vigtigt nok, så må man slås for det. Sådan har det jo været for fagbevægelsen gennem hele historien. Det er vores opgave at blive ved med at pege på, at det her skal laves om, siger Benny Andersen.

Formandskandidat: Det gør mig sgu ærlig talt lidt vred
Også soldaterformanden Flemming Vinther fra HKKF, der på kongressen vil forsøge at blive valgt som ny LO-formand, er stærkt utilfreds med den endelige aftale.

- Jeg synes faktisk ikke, at det er okay, at politikerne skubber en så stor del af regningen over på de ledige dimittender. Jeg havde måske ikke forventet andet af Venstre, men jeg kan simpelthen ikke forstå, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ikke kunne presse regeringen mere.

- Jeg er virkelig skuffet over, de her forligspartier er så uambitiøse, at de ikke kan finde sølle 600 milioner kroner, og det gør mig sgu ærlig talt lidt vred.

Læs også: Bekymret studerende om dagpengeforlig: Smadrer mit budget

Flemming Vinther lægger dog ikke op til at fortsætte dagpengekampen på fuldt blus, hvis han skulle vinde over LO's nuværende næstformand, Lizette Riisgaard, på kongressens kampvalg og blive udpeget til ny LO-formand

- Jeg forventer, at mange på kongressen vil være lige så skuffet, som jeg er. Men jeg forventer også, at de fleste på kongressen vil være enige i, at det her trods alt er en forbedring af det nuværende system.

- Med Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bag den her aftale er det svært at have ambitioner om at finde en bedre løsning. Vi bliver nødt til at se realiteterne i øjnene, og nu må vi i gang med at få det her til at fungere, siger Flemming Vinther.

Mette F: Ikke anderledes end det plejer at være
Selvom hun kan se frem til at blive mødt med en ny omgang dagpengekritik, så ser Mette Frederiksen selv med sindsro frem til at møde op på LO-kongressen i Aalborg med en frisk dagpengeaftale i håndtasken.

Læs også: Glæde i DF over dagpengeaftale: Fik de største ønsker opfyldt

- Jeg er egentlig fuldstændig sikker på, at fagbevægelsen og Socialdemokratiet er enige om det, der har været det primære mål med både nedsættelsen af kommissionen og forhandlingerne: Nemlig at få nedbragt antallet, der falder ud af vores dagpengesystem.

- Så vil der selvfølgelig være elementer i en så stor aftale, som vi er enige om, og noget vi vil være uenige om, og det er ikke anderledes, end det plejer at være, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer