Så du 'Dem, vi var': Nu har Kristian fået job

Hjerneskadede Kristian Boserup fra dokumentarfilmen 'Dem, vi var', der netop er blevet sendt på TV 2, har erkendt, at han er anderledes, selvom han nogle gange overbeviser sig selv om, at han er mere normal, end han er. Men det gør allermest ondt, at han ikke kan have samme relation til sine børn som før

Følg Samfund

Da Kristian Boserup træder ind i rækkehuset, hvor hans ekskone og to børn nu bor efter skilsmissen, kommer sønnen Cyron straks ud og siger 'hej far'.

'Knuckles', siger Kristian, og de to støder knoerne mod hinanden, mens hunden Nala bjæffer begejstret over gensynet.

Familien er tit samlet, men hans relation til børnene er ikke den samme, som den var, før Kristian blev ramt af en blodprop, der ødelagde en tredjedel af hans hjerne og gjorde ham til en anden person.

- Det er på nogle andre præmisser. Og det er forfærdeligt. Det er noget af det, der rører mig allermest. For der er ting, jeg ikke kan. Hele faderrollen er blevet helt anderledes. For jeg kan ikke bare tage Celeste med ud og løbe en tur eller tage hende med i IKEA en lørdag formiddag. Det bliver alt for uoverskueligt. Eller tage Cyron ud og fiske. Jeg kan ikke være der på de vilkår, jeg var der før, siger han.

Kristians hjerneskade har påvirket hele familien. Her ses Mette Line og Kristian med børnene Cyron og Celste. Privatfoto
Kristians hjerneskade har påvirket hele familien. Her ses Mette Line og Kristian med børnene Cyron og Celste. Privatfoto
 

Han bliver hurtigt træt og har svært ved at bevare overblikket.

Til gengæld har han og Mette Line en aftale om, at han må lave alle de fede ting med børnene, mens hun er den skrappe. Derfor er det Kristian, der spiller X Box med Cyron. Eller går i biografen med dem. Han henter Cyron to gange om ugen, og så er de sammen hjemme i Mette Lines rækkehus, ligesom Celeste også besøger ham.

Mette Line forlod sin syge mand: 'Den gamle Kristian forsvandt'

Ved jeg er anderledes
Fysisk er Kristian Boserup kommet langt efter blodproppen, selvom armen aldrig er blevet genoptrænet ordentligt, og han eksempelvis har svært ved at gå på trapper og komme rundt. Men hjerneskaden har gjort ham til en anden, og det er han begyndt at indse.

- Nu ved jeg, at jeg er anderledes. Og så er der nogle gange, hvor jeg tænker, at jeg er mere normal, end jeg egentlig er, siger han og konstaterer, at hans forventninger til sig selv af og til spænder ben for ham.

Kristian gik fra at være en mand med styr på livet til at være fuldstændig afhængig af andre mennesker og ændre personlighed. Han kæmper stadig. Foto fra filmen
Kristian gik fra at være en mand med styr på livet til at være fuldstændig afhængig af andre mennesker og ændre personlighed. Han kæmper stadig. Foto fra filmen
 

- Nogle gange tror jeg, at jeg kan nogle ting, jeg ikke kan, fordi hele cockpittet er røget, siger han og nævner sin første jobprøvning, der var i hans gamle reklamevirksomhed.

- Der tænkte jeg, at det er jo bare at gå i gang. Men jeg fandt jo ud af, at det var en helt anden verden, jeg var kommet tilbage til, og det var pissesvært. Det kunne jeg ikke. Så på de punkter ved jeg, at jeg ikke er lige så skarp mere, siger han.

Nu er han netop gået i gang med 18 timers ugentligt fleksjob hos jam.dk, som ejes af en af hans gamle kammerater, hvor han er 'grafisk vicevært', som han selv kalder det, og laver forefaldende grafisk arbejde. Men han kan ikke have skrappe deadlines og har brug for at kunne trække sig og holde pauser.

- Men det er positivt, at der er nogen, der tager det sociale ansvar, at tilbyde fleksjob, siger Mette Line.

Hun oplever, at Kristians empati, overblik og humor er anderledes end før, og nogle gange kan han falde helt ind i sin telefon og lukke alt om sig ude, fordi han bliver træt.

En frustration
Han har selv beskrevet det som at stå i en robåd med rulleskøjter på, mens man kigger ud af et par virkelig mudrede dykkerbriller.

- Sådan kan jeg godt have det stadigvæk. Jeg drejer jo rundt om mig selv 400 gange på en dag. Jeg har ikke overblikket. Det med at have et øje på hver finger. Sådan er jeg ikke længere. Der er mange ting, der er anderledes, siger han.

Foto: Helle Moos
Foto: Helle Moos

- Hvordan er det nogle gange at føle, at du er, som du altid har været, og så finde ud af, at det er du ikke?

- Det er en frustration, der melder sig. Kunne jeg ikke bare lige for en gangs skyld gå ud og drikke en ordentlig kasse bajere med vennerne, uden jeg skulle støttes. Det er ikke rart at møde sine begræsninger.

- Du er faktisk blevet meget bedre til at tale om dine begrænsninger, end du var for bare to-tre måneder siden, konstaterer Mette Line.

- Ja, men jeg møder dem også hver eneste dag. Det er lidt, ligesom man er blevet en femårig igen. Man skal lære alting igen, siger han.

Før skaden var han en inkarneret fisker. Hoppede i et par waders og var ude 3-4 gange om ugen. Det er han begyndt på igen af og til, men det er ikke det samme. Det er svært at rigge fiskestangen til med den dårlige arm, selvom han efterhånden har fundet nogle metoder, der gør det lidt nemmere. 

Han er faktisk kommet så langt, at folk af og til siger til ham, at han 'da er ret heldig'.

- Og jeg ved godt, at de mener, at jeg kunne have været død eller alt muligt andet. Men selve ordvalget er bare rigtig dumt. Nej, jeg er fandme ikke specielt heldig. Jeg har en skade oppe i mit hoved, som jeg ikke kan slippe af med. og jeg har en fysisk skade, som jeg heller ikke bare lige kan slippe af med. Jeg har faktisk rigtig mange problemer, siger han.

Nu drømmer han bare om noget stabilitet. Noget, der klinger af livet før skaden.

- Jeg har ikke tænkt mig bare at ligge mig ned og spille død. Nogle gange kan jeg godt have en skoddag. Men som udgangspunkt har jeg supermeget lyst til at prøve så meget som muligt. Jeg er meget opsøgende over for den sidste nye teknologi inden for genoptræning, siger han.

I dag forstår Kristian godt, at Mette Line valgte, at de ikke længere skulle være gift. Foto: Stine Tidsvilde
I dag forstår Kristian godt, at Mette Line valgte, at de ikke længere skulle være gift. Foto: Stine Tidsvilde

 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.