Så er det nu: Her er chancen størst for nordlys i nat

De kommende to nætter rammer nordlys Danmark, og det vil kunne ses, hvis der er hul gennem skydækket

De kommende to nætter er der mulughed for at se nordlys over Danmark. Her ses nordlys filmet ved Silkeborg. (Video: Niels Bohr Institutet/Jesper Grønne).

Der bliver mulighed for at opleve nordlys både i nat og igen natten til fredag.

Sådan er meldingen fra den vagthavende meteorolog hos DMI, Martin Lindberg, som onsdag aften følger nøje med i amerikanske og canadiske vejrtjenesters prognoser. De såkaldte Aurora Forecasts.

Og havde det ikke været for et urimeligt skydække fra Tyskland, som bliver ved med at sende bygevejr ind over Danmark, ville det have været ganske vist. Det næsten grønne fortryllende lys er på vej mod Danmark.

- Det nærmer sig det nordlige Danmark. Det betyder, at sandsynligheden for at opleve nordlyset øges, siger Martin Lindberg til Ekstra Bladet.

- Desværre ser det ikke for godt ud for vore chancer for klart vejr. Der er ret mange skyer. Det er lave og mellemhøje skyer, og der er kun nogle få huller indimellem, forklarer den vaghavende meteorolog videre.

En canadisk vejrtjeneste har onsdag aften lagt dette øjebliksbillede på sit site. Danmark er i den røde ring, og her rammer nordlyset indimellem i den bevægelige aurora-ring. Grafik: Aurora Forecast
En canadisk vejrtjeneste har onsdag aften lagt dette øjebliksbillede på sit site. Danmark er i den røde ring, og her rammer nordlyset indimellem i den bevægelige aurora-ring. Grafik: Aurora Forecast

Der er dog et sted i Danmark, hvor det umiddelbart ser fornuftigt ud. Det er på Bornholm.

- Men også på Sjælland bliver det efterhånden mest høje, tynde skyer, og så er der den mulighed, at man kan se nordlyset gennem det tynde højtliggende skydække, siger Martin Lindberg.

Sådan oplevede en fotograf nordlyset fra sin placering i Nordsjælland i februar 2016. Privatfoto: Oliver Folkmann
Sådan oplevede en fotograf nordlyset fra sin placering i Nordsjælland i februar 2016. Privatfoto: Oliver Folkmann

Desværre tyder onsdag aftens prognoser på, at tyskerne ikke er blevet mere venligt stemte, når det gælder deres iver efter at sende skyer mod Danmark. Igen natten til fredag ser det ud til, at skyerne fortsætter med at komme.

- Og igen natten til fredag er chancen for klart vejr bedst på Bornholm.

Hvis den vagthavende meteorolog skal sætte procenter på muligheden for klart vejr, så giver han ikke mere end 10-20 procents sandsynlighed.

- Og dér, hvor der vil komme små huller i skydækket, vil være helt tilfældigt, siger han videre.


Her ses nordlys filmet ved Søndervig I Vestjylland 17. marts 2015. Privatoptagelser

Vildt: Er det her det bedste nordlys-billede nogensinde?

Det særlige fænomen nordlys sker, fordi solen sender en ordentlig mængde partikler i retning mod jorden. Når partiklerne rammer jordens magnetfelt, udsender de lys. Det er det lys, man oplever som nordlys (eller sydlys, hvis man befinder sig på den sydlige halvkugle).

I Danmark ses nordlys normalt lavt i den nordlige horisont. Du skal altså finde et udsigtspunkt med frit og uforstyrret kig mod nord. Stedet skal være så mørkt som overhovedet muligt.

Der er stor forskel fra person til person på, hvor meget farve, hver enkelt kan se i nordlyset, oplyser DMI. Nogle ser det primært i sort-hvidt og ser kun farver i de allerstærkeste nordlys. Andre kan se farver i selv svage nordlys.

Mens du sov: Nordlys over Danmark

Forskellige stoffer i atmosfæren er ophav til forskellige farver nordlys. I højder fra 500 og ned til ca. 100 kilometer udsender ilt rødt lys. Fra 300 kilometer og ned til ca. 100 kilometer udsender ilt også grønligt lys. I højder omkring 100 kilometer er det kvælstof, som udsender violet, blåt og rødligt lys.