Annonce:
Annonce:

Så kan vi fucking lære det

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Ekstra Bladet fangede Yahya Hassan på gaden efter
hans vilde dag med politijagt, anholdelse og eksklusion
fra Nationalpartiet. Intet af dette havde gjort ham
mundlam. Tværtimod. Foto: Ernst Van Norde
Ekstra Bladet fangede Yahya Hassan på gaden efter hans vilde dag med politijagt, anholdelse og eksklusion fra Nationalpartiet. Intet af dette havde gjort ham mundlam. Tværtimod. Foto: Ernst Van Norde
Annonce:
Følg Samfund

Yahya Hassan knepper os alle sammen. Så kan vi fucking lære det, alle vi slappe medieludere.

Ja, undskyld den sproglige afsmitning, men provodigterens uendelige talestrøm har sat sine spor hos os mediefolk i den forløbne uge.

F.eks. blev TV2 News’ studievært Allan Silberbrandt udsat for en ’omvendt Clement’. Han blev nemlig stillet til ansvar for, hvorfor han IKKE havde afbrudt Yahya Hassan.

Som det er de fleste bekendt, havde Silberbrandt sit hyr med at trænge igennem til den storrablende poet, da digteren landede som hans interview-offer tirsdag aften efter en fuldstændig kaotisk dag, hvor han først blev anholdt for narkokørsel og siden ekskluderet af Nationalpartiet.

Yahya Hassan forlod studiet med en svada om at smæde rænker, om sin flotte sin pik og om en vis Pia.

Annonce:

- Han er kunstner. Han er ikke en, der går 13 af på dusinet. Vi bliver nødt til at respektere, at der er mange forskellige slags mennesker, og nogle passer ikke ind i den skabelon som dem, vi gerne vil have, der udtrykker sig skarpt på et minut og 30 sekunder. Det kan ikke lade sig gøre, sagde Allan Silberbrandt dagen efter til Ekstra Bladet.

Silberbrandt har ret i det med skabelonen. Netop derfor er Hassan på én og samme tid en pine i røven og en fornøjelse for medierne at have med at gøre. Det er ingen hemmelighed, at der er klik, seertal og underholdning i den dreng, men har medierne ligefrem ansvar for at have skabt den offentlige figur, Yahya Hassan er i dag?

Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, sagde forleden til Ekstra Bladet:

- Det er klart, at når du dækker noget som et medie, så sker der noget, du ikke selv er herre over, og der opstår en celebrity-status. Til sidst kan man altså være med til at skabe et monster.

Hans avis, Politiken, var i høj grad med til at hype Hassan, da han debuterede med sin digtsamling som 18-årig.

Annonce:

Jeg synes hverken, Jes Stein eller vi andre skal piske os selv for at have beskæftiget os med Yahya Hassan. Han er skabt af sit talent og sin opvækst i ghettoen. Og lige nu skaber han sig selv for øjnene af os alle sammen. Live. Hvis vi tog en kollektiv beslutning om ikke at dække hans gøren og laden længere (absurd tanke), ville Yahya Hassan formodentlig blot skrue op for sine Facebook-aktiviteter – for sine egne medier.

Jeg forstår godt den bekymring, som litteraturredaktøren også gav udtryk for i interviewet. Yahya Hassan lever livet farligt og lægger sig ud med mange grupper i samfundet. Jeg håber ligesom Stein ikke, at vi en dag skal skrive en meget trist nyhed om digteren. Når man følger hans frygtløse optræden, får man tanken. Og bekymringen.

Men som Stein også kommer ind på: Hassan kan tjekke ud, hvis han vil, rejse til Canada og blive Yahya Nobody i en periode.

Det sker næppe, så her er et andet forslag til, hvordan han kunne ligge lavt på en konstruktiv måde: Journalistuddannelserne kunne hyre Hassan og lade de studerende prøve kræfter med ham som et led i interview-træningen. Det ville de lære meget af, og hvem ved, måske ville digteren også lære at svare på det, han bliver spurgt om.

Annonce:

I mellemtiden vil jeg ikke blive særligt overrasket, hvis vi en dag ser en Allan Silberbrandt rejse sig op midt i et live-interview og forlade studiet, mens han brøler: ’FUCK DIG, YAHYA HASSAN’.

Det ville fandeme ellers være godt tv.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: