Så mange milliarder har bilisterne betalt til Storebæltsbroen

Siden Storebæltsbroen blev indviet i 1998 er der blevet betalt 39 milliarder kroner fra krydsende bilister. FDM vil have indført rabatter

Storebæltsbroen er først betalt helt af i 2029. Det skulle være sket tidligere, men det fik trafikaftalen fra 2009 sat en stopper for. (Foto: Polfoto)
Storebæltsbroen er først betalt helt af i 2029. Det skulle være sket tidligere, men det fik trafikaftalen fra 2009 sat en stopper for. (Foto: Polfoto)

39,2 milliarder kroner.

Så mange penge har bilister betalt for at have kørt over Storebæltsbroen siden dens indvielse i 1998.

Det viser tal fra Sund & Bælt, som Ekstra Bladet har fået tilsendt i forbindelse med broens årsregnskab, der blev udsendt i sidste uge.

De mange milliarder i indtægt betyder dog langt fra, at gælden for broens opførelse, der ved åbningen i 1998 var på 36 milliarder, er væk.

I stedet mangler der stadig at blive betalt 22,5 milliarder kroner indtil 2029. Forklaringen på, at der ’kun’ er blevet afdraget 13,5 milliarder er udover, at der selvfølgelig skal betales renter, almindelige driftsomkostninger og afskrivninger, at staten også har fået en del af kagen de seneste år.

Hvor lang tid tager det at betale en bro? Lang tid, hvis staten skal have en milliard ekstra hvert år. Arkivfoto. nationen Storebælts overskud passerer 2,4 mia: Afgift falder i 2029

Staten får stor del

I 2009 besluttede et stort flertal i Folketinget, at Storebælt frem til og med 2022 skal aflevere 9 milliarder kroner til staten, som skal bruges til andre infrastrukturprojekter.

Hidtil er der blevet afleveret 3 milliarder, og den aftale er bilejernes organisation, FDM, stadig utilfreds med.

- Vi er meget kritiske over for, at når riget fattes penge, 'så tager vi lidt fra kassen, når vi nu har en pengemaskine, som den her', siger afdelingschef Torben Lund Kudsk til Ekstra Bladet.

Foto: Thomas Borberg Samfund Ny Storebæltskomité vil arbejde for billigere broafgift

Han lægger desuden vægt på, at bilisterne 'allerede betaler op mod 45 milliarder i afgifter til staten hvert år'. Samtidig har de ikke fået så stor del i statens ni milliarder kroner.

- Af den pulje er der kun blevet brugt omkring en tredjedel på veje til bilisterne. Resten er brugt til jernbane og kollektiv trafik.

I stedet burde den nuværende billetpris på 240 kroner sættes ned.

- Storebæltsbroen bliver stadig mere populær. Og der kommer derfor større omsætning, end man havde regnet med. Derfor kan man gøre to ting: Man kan enten få betalt det hele tilbage hurtigere, eller man kunne overveje at lave nogle rabatter til dem, der kører over. Det sidste bør man undersøge, siger han. 

Han tror således, at der vil kunne komme endnu flere bilister, hvis prisen bliver lavere, og det vil gøre noget af det selvfinansierende.

V: Ingen rabat

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har dog ikke nogen planer om at indføre nogen rabatordning.

- Der er stadigvæk en restgæld i omegnen af 23 milliarder kroner, og vi ønsker at der de nærmeste år skal høvles af gælden. Det er man nødt til. Men på længere sigt kan man selvfølgelig overveje en gradvis sænkning af taksten, siger han.

Han vil samtidig gerne love, at der ikke kommer en ny aftale, som den i 2009, der vil tage af kassen.

- Nej, det har regeringen ingen planer om, siger han.

nationen 235 kr i broafgift: 770 danskere gider ikke betale

345 kommentarer
Vis kommentarer