Annonce:
Annonce:

Så meget gift er der i dit drikkevand

Mere end halvdelen af de aktive danske drikkevandsboringer er fyldt med giftrester - se her, hvor slemt det står til i din kommune

År for år stiger mængden af giftrester i vores drikkevand dramatisk, og blandt andet vandværkerne sender nu nødråb for at undgå en katastrofe. Foto:  Jesper Stormly Hansen/Polfoto
År for år stiger mængden af giftrester i vores drikkevand dramatisk, og blandt andet vandværkerne sender nu nødråb for at undgå en katastrofe. Foto: Jesper Stormly Hansen/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

- Det er gift. Det er udviklet til at dræbe.

Sådan siger Walter Brüsch, der er politisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, om nogle af de stoffer, der er fundet i aktive danske drikkevandsboringer i år.

Vi risikerer om få år at løbe tør for rent drikkevand i Danmark og derfor har Danske Vandværker sendt et nødråb til statsminister Mette Frederiksen.

De seneste målinger, der er foretaget i foråret 2021, viser, at der i langt over halvdelen af boringerne er fundet pesticidrester i det vand, der pumpes ud i danske haner. I 57,9 procent af alle aktive boringer er fundet et eller flere stoffer, og i 11,7 procent er mængden over de tilladte grænseværdier. Og ser man på de seneste år, stiger antallet af forurenede boringer år efter år.

Annonce:

I forhold til 2016 er andelen af fund i drikkevandsboringer steget med ca. 130 procent. Nogle af de hyppigst fundne giftrester er DMS - N.N-dimethylsulfamid, DPC – despehnylchloridazon,  BAM - 2,6-dichlorbenzamid, men også godkendte sprøjtegifte findes i grundvandet f.eks. glyphosat (Roundup), hormonmidler og 1,2,4-triazol, et nedbrydningsprodukt fra en række svampegifte, som i dag er godkendte til brug ved dyrkning af korn.

- Det er meget alvorligt, og selvom vi forbyder alle pesticider lige nu, vil der gå 30-40 år, før vi igen har rent grundvand, siger han.

- Det er langt fra kun rester af sprøjtemidler, der i dag er forbudte, som findes i målingerne. Der findes også i stigende grad giftstoffer, som stadig – og i mange tilfælde i stigende grad - bruges af både landbruget, industrien, kommunerne og private borgere, og som vil forurene vores grundvand i mange årtier endnu.

- Hertil kommer hele tiden nye sprøjtegifte, som vi ikke i dag kender de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser af.

- Ved screeningen af 263 vandprøver for 415 nye stoffer blev der fundet giftrester i cirka 20 procent. Men når man medtager alle tidligere analyser, er der påvist giftrester i 77,2 procent og giftrester over grænseværdien i 27 procent, hedder det i et notat fra Danmarks Naturfredningsforening.

Annonce:

Se her - så slemt står det til i din kommune

Er der gift i dit vand?

Hvis du selv vil undersøge, om der er sprøjtegift eller andre uønskede stoffer i dit drikkevand, kan du gå ind på GEUS hjemmeside for den nationale boringsdatabase.

Find linket på højre side af hjemmesiden 'søg i Jupiter via formular' og tryk på fanebladet 'anlæg'.

Skriv dit vandværks navn ind i feltet 'navn' og tryk på søg.

Ofte vil du får flere vandværker, du kan vælge mellem. Vælg dit vandværk og tryk på vandværksnavnet, så kommer du ind på vandværkets hjemmeside.

Så finder du den del på siden, hvor der står 'rentvandsprøver' – og her skal du trykke på 'vis alle analyser for (...) vandværk', som står under alle enkelt analyserne.

Nu kan du se, hvilke stoffer der er i dit vand. Langt de fleste stoffer skal være der, og de er ikke skadelige.

Husk af <0,01 betyder, at der ikke er fundet noget i vandet. Gå ned til 'Pesticider, nedbrydningsprodukter og beslægtede stoffer'. Der vil du kunne se, om der er giftrester i dit vand.

Hvis der er en trekant ud for analysen for det enkelte stof, f.eks. Desphenyl chloridazon (DPC) eller N,N-Dimethylsulfamid (DMS), betyder det, at der er eller har været overskridelse af grænseværdien i rentvandet.

Kilde: Walter Brüsch, Danmarks Naturfredningsforening

Ikke meget du selv kan gøre

Noget tyder på, at vi blot må acceptere, at det vand, der kommer ud af vores haner i 2021, er forurenet med rester af giftstoffer og pesticider. I hvert fald kan vand på flaske, dyre rensningsmaskiner og diverse filtre ikke skaffe os helt rent vand.

Foto: Mie Brinkmann/Ritzau scanpix
Foto: Mie Brinkmann/Ritzau scanpix
 

- Vand på flaske smager godt, så det skal være årsagen, hvis man køber der. Det er fattigt på kalk og kan indeholde bakterier, fordi det kan opbevares længe i en flaske, før det bliver solgt, siger Walter Brüsch, politisk rådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er jo også grundvand, der er hentet op et sted - og du kan ikke være sikker på, at der ikke er pesticidrester i vand fra udlandet, forklarer han.

Dyre maskiner, der kobles på vandhanen, er heller ikke en garanti for, at alle giftrester fjernes, og også de kan i stedet tilføje usunde bakterier.

- Et simpelt kulfilter kan i en kort periode rense vandet delvist, men det skal skiftes meget ofte og bliver hurtigt en dyr løsning. Og en del af de giftige stoffer er så 'små' og polære, at de løber gennem filteret, siger Walter Brüsch.

Som forbruger er det bedste, man kan gøre ifølge ham at lade være at købe de varer, der er fremstillet ved brug af sprøjtegifte og andre stoffer, der forurener grundvandet, og på den måde mindske brugen af pesticider.

- Køb økologisk, det er altid godt - også for grundvandet, siger han.

 

Det rene drikkevand er under pres

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: