Mellem 20 og 40 store oliefyr er på overarbejde lige netop nu i henholdsvis Søgårdlejren i Aabenraa og lejren i Vordingborg Kaserne, hvor to nye modtagecentre blev etableret i november. Og med minusgrader og bidende kulde giver det god mening at varme godt op i teltene.
Hvis der altså boede mennesker i dem. Endnu er de to lejre i syd nemlig fuldstændigt uden beboere.
I venteposition
Fire andre omdiskuterede teltlejre har allerede siden midten af november modtaget flygtninge, der venter på behandling af asylsager. Ud over disse har Rigspolitiet for nyligt præsenteret deres to lejre.
De skal tjene som midlertidig bolig for flygtninge, der i kortere eller længere tid er tilbageholdt af politiet, indtil der er klarhed over, hvem de er, og hvad de vil i Danmark.
Nordafrikanere på vej mod Danmark: - Vi kommer for pengenes skyld
Modtagecentrene i Vordingborg og Søgårdlejren består af en blanding af telte fra henholdsvis Forsvaret og Beredskabsstyrelsen. Nogle af de opvarmede telte ligner dem, vi allerede kender fra lejrene i eksempelvis Thisted og Næstved.
Endnu er de ikke aktiverede og står således helt tomme på ubestemt tid. Og det er en kostelig affære at opvarme de store telte. Ifølge Beredskabsstyrelsen, som fungerer som leverandør, varierer prisen på opvarmningen alt efter vejret. Ved de nuværende lave temperaturer koster det omkring 165 kroner at opvarme hvert telt hver dag.
42 personer søgte om asyl i Danmark tirsdag
I Vordingborg Kaserne står der på nuværende tidspunkt 86 telte, der til sammen kan rumme 1200 personer i alt. I Søgårdlejren venter 52 telte med en kapacitet på 520 personer.
For begge lejre giver det en ugentlig udgift på lidt over 159.000 kr. Mens det for en hel vintermåned som denne beløber sig til hele 637.560 kr.
Ikke almindelige asylcentre
Rigspolitiets kommunikationsrådgiver, Thomas Kristensen, fortæller til Ekstra Bladet, at centrene endnu forbliver en kapacitet, der er opstillet, men som endnu ikke med sikkerhed vil blive taget i brug.
Hertil understreger han, at centrene ikke er til afviste asylansøgere, men til midlertidigt frihedsberøvede flygtninge, der opholder sig på stederne, indtil politiet har kontrolleret deres identitet.
Østjyde kørte flygtninge til færgen: Nu falder dommen
Modtagecentret i Søgård ved Kiplev i Aabenraa skal en dag fungere som kortvarig bolig for folk, der ikke ønsker at søge asyl i Danmark, men som skal registreres og herefter sendes tilbage
Varmen skal forhindre mug
Den konstante og kostbare opvarmning virker umiddelbart som penge direkte ud af vinduet. Men ifølge kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet, Thomas Kristensen, har den en klar funktion.
- Teltene er alle opvarmede, da de ellers ville gå til af mug og lignende, forklarer Thomas Kristensen i en mail. Han forklarer, at der også er den nødvendige minimumsvarme i de endnu mennesketomme telte, der er opstillet i Søgårdlejren.
Etableringen af de nye lejre ved grænsen mod syd sker blandt andet som reaktion på Sveriges flygtningekontrol, som trådte i kraft 4. januar i år. Regeringen forventer, at der i år vil komme 25.000 asylansøgere til Danmark.