Så meget tjener de ansatte hos Ryanair

De ansatte skal have anstændig løn og ordentlige arbejdsvilkår, mener flertallet af danskere

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Flertallet af danskerne har et klart budskab til flyselskabet Ryanair: Tag nu og indgå en aftale med fagbevægelsen, så jeres ansatte får anstændig løn og rimelige vilkår at arbejde under. Det skriver Avisen.dk

Det kan man læse ud af en ny måling foretaget af Epinion for LO-fagbevægelsen. I undersøgelsen medvirker 1.217 respondenter, som udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen. Heri siger seks ud af ti danskere, at det for dem er vigtigt, at ansatte ombord på fly og i lufthavnen har en overenskomst med fagbevægelsen.

Flertallets ønske om overenskomster går stik imod politikken hos Ryanair. Selskabet har ingen overenskomster. Og det har heller ikke planer om at tegne nogen.

Det på trods af, at Ryanair nu satser stort på at få de overenskomst-glade danskere til at købe masser af billige flybilletter.

Danskernes klare holdning vækker glæde i LO-fagbevægelsen hos næstformand Lizette Risgaard.

- Det her viser, at danskerne er blevet bevidste om vigtigheden af ordnede forhold og har en holdning i debatten om social dumping, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk og fortsætter:

- Godt nok vil danskerne gerne ud og flyve så billigt som muligt, men de har også en nedre grænse for, hvad flyselskaber som Ryanair kan byde ansatte.

Hun opfordrer også danskerne til at være opmærksomme på sikkerheden.

Løn på under 10.000 kr

- Piloterne i Ryanair får ingen løn under sygdom. Det vil sige, at de kan føle sig fristet til at flyve, selv om de er sløje. Og hvor godt er det lige for sikkerheden med en halvsyg pilot i cockpittet? spørger Lizette Risgaard.

Mange danskere bryder sig ikke om at høre, at stewardesser i Ryanair i nogle tilfælde må arbejde for en løn på under 10.000 kroner om måneden, og ingenting får, hvis de bliver syge. Men det vil næppe få mange danskere til at lade være med at købe Ryanairs billige billetter.

Det vurderer Flemming Ibsen, som er forsker i arbejdsmarkedet og professor emeritus ved Aalborg Universitet.

- Danskerne vil sikkert synes, at det er ærgerligt, at nogle stewardesser og piloter får lave lønninger. Men det vil ikke forhindre danskerne i at vælge Ryanair med de billige priser. Danskerne elsker lave billetpriser, siger Flemming Ibsen til Avisen.dk.

Man kan godt tillægge det vægt, at danskerne i målingen ønsker overenskomster i flybranchen. For moralen sidder bestemt ikke kun i pengepungen.

Det vurderer Kresten Schultz Jørgensen. Han er erfaren ekspert i kommunikation og ejer af konsulenthuset LEAD.

- Det har længe undret mig, at flyselskaber som SAS og fagbevægelsen ikke spiller meget mere på, at der er overenskomster. Danskerne elsker ikke altid fagforeningerne, men de har stor forståelse for ønsker om ordnede forhold, siger Kresten Schultz Jørgensen til Avisen.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer