Så tæt var Cimber-fly på kollision med spionfly

SAS bekræfter over for Ekstra Bladet, at fly fra Cimber var involveret i episode med udenlandsk fly

Følg Samfund

Et passagerfly fra det sønderjyske luftfartsselskab Cimber var fredag på kollisionskurs med et udenlandsk militærfly over Østersøen.

Men ifølge SAS kom flyene aldrig faretruende tæt på hinanden.

- Jeg kan bekræfte, at det var et Cimber-fly, som myndighederne var bekymrede for. Imidlertid var flyene ikke inden for 3000 fod (914 meter, red.) af hinanden, oplyser pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen:

- SAS vurderer, at ingen sikkerhedsniveauer blev overskredet. Derfor blev der heller ikke optaget rapport, tilføjer pressechefen i en e-mail til Ekstra Bladet.

Ifølge Flightradar24, der informerer om alle former for hændelser i lufttrafikken, var det imidlertid tæt på at gå galt i luften.

Katastrofen blev muligvis forhindret af den internationale, civile luftfartskontrol (ATC), der advarede piloterne på det danske fly med flight-nummer SK1755 om risikoen for et sammenstød.

- SK1755 fik af ATC besked om at holde op med at stige og dreje mod højre for at undgå kollision med militærfly, skriver Flightradar24 på Twitter.

- Cimber Flight 1755 var tæt på kollision med et militærfly uden transponder, hedder det i en anden Twitter-besked.

Cimber-flyet lettede fra Københavns Lufthavn fredag klokken 10.00 og landede med tre minutters forsinkelse klokken 11.08 i Poznan i Polen.

På Cimbers hjemmeside fremgår det, at den pågældende flytype er produceret i Canada og har plads til 50 passagerer. Det vides ikke, hvor mange sæder der var besat på flyvningen.

Svensk militærchef om skjult fly: Det dummeste at gøre

Ekspert: Russisk flyaktion er en provokation

Passagerfly fra Kastrup nær ramt af militærfly

Der oplyses ikke noget om, hvilket luftvåben militærflyet tilhører. Den såkaldte transponder, der udsender signaler om et flys position, var ikke aktiveret på det udenlandske fly.

Men presseofficer i Forsvarskommandoen, orlogskaptajn Jesper Duevang Rasmussen, oplyste lørdag til Ekstra Bladet, at danske kampfly var på vingerne i forbindelse med en episode i samme område.

- De var ude og identificere et militærfly, som var russisk. Militærflyet befandt sig ikke i danske luftrum, lød det fra orlogskaptajn Jesper Duevang Rasmussen.

Det er anden gang i løbet af få måneder, at passagerer og besætning på et dansk fly er kommet tæt på et udenlandsk militærfly. 3. marts var det meget tæt på at gå galt, da et SAS-fly med 132 passagerer om bord var blot 90 meter fra at kollidere med et russisk overvågningsfly.

Ekstra Bladet har talt med Cimbers økonomidirektør, Alex Dyrgaard, der ikke ønsker at udtale sig om sagen. Han henviser til luftfartsselskabets administrerende direktør, Jacob Krogsgaard, som endnu ikke har svaret på Ekstra Bladets henvendelse.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU