Så vigtig er morgenmaden for dit barn

Der er en direkte sammenhæng mellem børns præstationer i skolen og den morgenmad, de får at spise, viser ny undersøgelse

Morgenmaden har større betydning for, hvor godt børn klarer sig i skolen, viser en ny britisk undersøgelse. (Foto: Colourbox)
Morgenmaden har større betydning for, hvor godt børn klarer sig i skolen, viser en ny britisk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Elever, som spiser morgenmad før de kommer i skole, klarer sig op mod dobbelt så godt som de elever, der ikke spiser noget om morgenen. Det viser en ny stor undersøgelse fra det britiske Cardiff University.

Her har forskere nøje undersøgt morgenmadsvanerne blandt 5000 skoleelever fra 100 forskellige britiske folkeskoler. Eleverne, som alle var i alderen ni til 11 år, blev spurgt nøje ind til, hvorvidt de spiste morgenmad, hvad de i så fald fik at spise, og hvad de i øvrigt spiste resten af dagen. Herefter fulgte forskerne børnenes udvikling i skolen i seks til 18 måneder.

Ny madscanner tjekker om din mad er sikker at spise

Konklusionen var temmelig klar. Ifølge forskerne er der en ’betydelig’ sammenhæng mellem det at spise morgenmad og at score point i opgaverne i skolen. Desuden var der et lige så klart link mellem elevernes præstationsevne og hvor sund en morgenmad de havde spist.

- Sandsynligheden for at score over gennemsnit var mellem 50 og 100 procent højere, hvis der var blevet spist morgenmad, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Graham Moore.

Derfor slår du pinlige prutter

Hans kollega, Hannah Littlecott, forklarer, at der hidtil ikke har været fokuseret på, hvilken betydning morgenmad eller mangel på samme har for det konkrete læringsmæssige udfald blandt skolebørn. Tidligere har søgelyset ifølge hende kun været rettet mod morgenmadens overordnede betydning for diverse kognitive funktioner.

Forskere finder simpelt trick til hurtigt vægttab

- Denne undersøgelse er derfor det stærkeste bevis på sammenhængen mellem, hvad skoleelever spiser, og hvor godt, de klarer sig i skolen, siger Hannah Littlecott.

Den danske ernærings- og sundhedsekspert Michelle Kristensen, som blandt andet er kendt fra Go' Morgen- og Go' Aften Danmark, er overrasket over, at morgenmaden har en så stor og direkte indvirkning på børnenes indlæring:

- Jeg vidste selvfølgelig godt, at morgenmaden er vigtig, især for børn. Men et så vildt resultat kommer alligevel bag på mig. Det sætter bare en tyk streg under, at forældre skal huske at prioritere morgenmaden med deres børn, siger Michelle Kristensen til Ekstra Bladet.

Når hun holder sundhedsforedrag rundt omkring i Danmark, plejer hun at sige til de voksne, at det ikke er så vigtigt at spise noget lige med det samme, når man er vågnet. Det bedste er at vente med at spise, til man føler sig sulten.

Ti gode grunde til at du skal spise bananer hver dag

- Men med børn er det noget andet. De har ikke altid lige så let ved at mærke sult, og kan måske være begejstrede, så de glemmer, at de er sultne, siger Michelle Kristensen.

Ifølge Cardiff Universitys store undersøgelse forsvinder indlæringseffekten helt, hvis børnenes morgenmåltid ikke er sundt og nærende. Det kan den danske sundhedsekspert sagtens nikke genkendende til.

Fire grunde til at du skal spise avocado hver dag

- Det er det første måltid, der lægger fundamentet for resten af dagen. Voksne er mere tilbøjelige til at vælge en sund frokost og en sund aftensmad, hvis morgenmaden også har været sund, siger Michelle Kristensen, og fortsætter:

- For børn har det, ud over en stor indvirkning på indlæringen, en stor indflydelse på, hvordan de klarer dagen og tackler problemer. Og selvfølgelig på, hvor sjove de er at få hjem for forældrene, siger Michelle Kristensen.