Annonce:
Annonce:

Sådan afslører man falske asylbørn

En hel række undersøgelser hos blandt andre tandlægen og på Rigshospitalet er med til at bestemme asylansøgernes rigtige alder

Ekstra Bladet kunne fredag afsløre, at en gruppe voksne asylansøgere i Nordsjælland udgav sig for at være 16 år gamle. Se indrømmelsen her. (Foto: Jonas Olufson / Redigering: Lasse Brøndal)
Annonce:
Følg Samfund

Omkring hver sjette af de mindreårige asylansøgere angiver, at de er uledsagede børn, selvom de i virkeligheden er over 18 år. Det viser tal fra Udlændingestyrelsen og politiet.

Ekstra Bladet kunne fredag afsløre, at flere voksne asylansøgere lyver sig til en hurtigere sagsbehandling og bedre forhold i asylcentrene ved at påstår, de er under 18 år, og dermed skal registreres som et 'uledsaget barn'.

Asylfup: Hundredvis af flygtningebørn er voksne

Når mistanke opstår
Det er Udlændingestyrelsen, der afgør, om en asylansøger skal gennemgå aldersbestemmende undersøgelser, hvis der er mistanke om vedkommendes rigtige alder. Dermed er det ikke vanlig procedure, at alle ankomne asylbørn skal igennem undersøgelserne.

Asylansøgere om aldersfup: Det går ud over os

Annonce:

Ved manglende dokumentation, eller hvis en asylansøgers udseende afviger markant fra den alder, der fremgår af deres personlige papirer, kræver Udlændingestyrelsen en alderbestemmende undersøgelse.

Asylansøgerne ankommer til Retsmedicinsk Institut i grupper af fire til fem personer, og der stilles en tolk samt en bisidder til rådighed.

Et hurtigt blik på kønsdelene
På instituttet foretages en lægelig samtale om sygdomshistorik med særlig vægt på sygdomme, der kan risikere at hæmme eller fremme vækst.

- Den enkelte asylansøger går afsides og tager tøjet af. Her undersøger vi kropsbehåring, vægt og højde. Og der bliver kastet et kort blik i underbukserne, fortæller Niels Lynnerup, der er professor på Retsmedicinsk Institut til Ekstra Bladet.

For kvindernes vedkommende bliver der set på størrelsen af bryster og kønsbehåring, mens der for mændene bliver kigget på størrelsen af penis.

Annonce:

Håndryggen fotograferes
På Rigshospitalet bliver asylansøgerens hånd røntgenfotograferet, så knoglerne i håndryggen afslører udviklingen hos vedkommende. Det er en overlæge, der vurderer resultatet af røntgenbillederne.

Voksne 'flygtningebørn' overfaldt pædagoger

På Tandlægehøjskolen bliver der taget billeder af hele tandsættet. Her er det særligt kindtændernes rødder, der afslører asylansøgerens alder.

- Det er de tre forskellige undersøgelser, der udgør grundlaget for en samlet vurdering af personernes alder, fortæller Niels Lynnerup om den række af undersøgelser, som asylansøgeren skal igennem i løbet af den samme dag.

Stadig usikkerhed om alder
Selvom undersøgelserne er omfattende, er det ikke muligt at lægge sig fuldstændigt fast på en alder. I aldersbestemmelser regner man derfor med en afvigelse på to år ældre eller yngre end det, som tand- og røntgenundersøgelserne ellers viser.

Annonce:

- Hvis vi eksempelvis møder en asylansøger, som vi umiddelbart anslår er omkring 16 eller 17 år, må vi lægge en usikkerhed på to år til i både den ende og den anden ende, fortæller Niels Lynnerup, der forklarer videre, at spændet på en persons alder derfor kan starte ved 14 år og slutte helt ved 19.

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen og politiet opgav mindst 16 procent af de mindreårige asylansøgere i 2014 og 2015 ikke den rigtige alder.

Ekstra Bladet har fredag forsøgt få demonstreret Retsmedicinsk Instituts fremgangsmåder ved en aldersbestemmende undersøgelse, men på grund af personfølsomme oplysninger har det ikke været muligt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: