Sådan blev Blume offer for Putins spioner

Den såkaldte Enhed 74455 under efterretningstjenesten GRU deltog i mange operationer, der skulle sprede misinformation om vestlige sportsfolk

Pernille Blume ses her under OL i Rio 2016, hvor hun vandt guld. Men også blev mål for russiske efterretningsfolk. Foto: Tariq Mikkel Khan
Pernille Blume ses her under OL i Rio 2016, hvor hun vandt guld. Men også blev mål for russiske efterretningsfolk. Foto: Tariq Mikkel Khan

En håndfuld danske idrætsfolk blev efter OL i Brasilien ofre for læk af personlige oplysninger, som ifølge det amerikanske justitsministerium direkte kan forbindes til den russiske efterrretningstjenestes såkaldte Enhed 74455, som fik fire medlemmer anholdt i Holland i april.

GRU-agenterne blev udvist og er torsdag gjort til grin i hele verden.

Hackerangreb: Her afsløres Putins agenter i Holland

Blandt danskerne var cykelrytteren Jakob Fuglsang og svømmeren Pernille Blume, der måtte se informationer udspredt om sin brug af astma-medicin.

Yderligere to danske OL-stjerners data hacket

De fire GRU-folk fotograferet af et overvågningskamera i Holland i april. Den femte mand er masket af de hollandske myndigheder. Foto: Hollands forsvarsministerium/AP
De fire GRU-folk fotograferet af et overvågningskamera i Holland i april. Den femte mand er masket af de hollandske myndigheder. Foto: Hollands forsvarsministerium/AP

Fancy Bear
I 2016 stod der russiske hackergruppe Fancy Bear som bagmænd for lækagen, men nu fastslår amerikanske sigtelser mod syv GRU-folk, at Fancy Bear bare var et skalkeskjul for professionelle efterretningsfolk.

Formålet var at kompromittere i alt 250 vestlige sportsfolk for at slå igen mod vedvarende afsløringer af organiseret dopingmisbrug i russisk topidræt.

Oplysningerne var stjålet ved hacking fra Det Internationale Antidopingagentur (WADA) og adskillige andre nationale og internationale organisationer i idrættens verden, afslører den amerikanske anklage.

Forfærdeligt
- Det er forfærdeligt at blive associeret med doping på den måde. Jeg er såret, for det har intet med mig at gøre, og jeg synes også, at det er synd for de andre atleter, der er i samme båd som mig, sagde Pernille Blume dengang til Ekstra Bladet.

Nu taler såret Blume om lækage: Det er forfærdeligt

Af samme artikel fremgik det, at det var medicinen terbutalin, som Blume blev testet positiv for under legene i Rio.

Danskeren havde imidlertid en TUE - en dispensation - til at bruge midlet, og der var således ikke tale om, at hun havde været dopet. Hun var derimod i medicinsk behandling for en lidelse, som nedsætter hendes konkurrenceevne.

Pernille Blume var blot en af mange sportsfolk, der blev hvivlet ind i sagen. Andre kendte navne var tennisspillerne Serena og Venus Williams, cykelrytterne Chris Froome og Bradley Wiggins samt gymnasten Simone Biles.

Evgenii Serebriakovi Rio. Kvinden ved hans side er masket af de hollandske myndigheder. Foto: Hollands forsvarsministerium
Evgenii Serebriakovi Rio. Kvinden ved hans side er masket af de hollandske myndigheder. Foto: Hollands forsvarsministerium

Privatfoto afsløret
Flere af de fire russere, der nu er afsløret i Holland og sigtet i USA, var til stede i under OL i Rio, hvor de foretog hacking af trådløse netværk, som blev brugt af udsendte antidoping-medarbejdere fra WADA.

Her lykkedes det dem at stjæle en række oplysninger, skriver det amerikanske justitsministerium i sigtelsen.

En af russerne, Evgenii Serebriakov, havde et foto fra Rio 2016 liggende på sin computer. Den blev beslaglagt af de hollandske myndigheder, som nu har offentliggjort billedet sammen med en mængde anden dokumentation om den russiske hacking.

Som ved tidligere lejligheder afviser talspersoner fra det russiske udenrigsministerium ethvert kendskab til begivenhederne i Holland. Det sker med formuleringer som 'iscenesat propagandakampagne', 'vestlig spion-besættelse' og 'fri fantasi'.

Overblik: Her anklages Rusland for at stå bag cyber-angreb

En række vestlige regeringer har torsdag med USA og Holland i spidsen anklaget Ruslands efterretningstjeneste, GRU, for en række cyberangreb i de seneste år.

Anklagerne er blevet fulgt op af tiltaler mod syv russere fra det amerikanske justitsministerium.

Her er et overblik over nogle af de angreb, som GRU anklages for at stå bag:

* 2014: Efterforskning af MH17's flystyrt over Ukraine.

Britiske myndigheder anklager GRU for at udføre "ondsindede aktiviteter" mod en undersøgelse af flyet MH17's styrt over Ukraine, der kostede 298 mennesker livet.

Det er ikke oplyst, hvad de ondsindede aktiviteter dækker over. Men russiske efterretningsfolk har angiveligt forsøgt at skaffe sig adgang gennem wi-fi-netværk nær et hotel i Malaysia, hvor hollandske efterforskere boede.

Undersøgelsen fandt beviser for, at flyet styrtede, fordi det blev skudt ned af et missil fra det russiske militær.

* 2016: Lækager fra Det Demokratiske Parti i USA under præsidentvalg.

Efterretningstjenester i USA har konkluderet, at GRU i 2016 skaffede sig adgang til mails fra Det Demokratiske Partis nationale organisation. De blev siden lækket af forskellige veje såsom WikiLeaks.

* 2016: Første oplysninger fra antidoping agenturer stjæles.

Ifølge amerikanske efterretninger har GRU-ansatte også forsøgt at få adgang til informationer fra antidoping agenturer i Brasilien og Schweiz samt fra Den Internationale Olympiske Komité.

Blandt andet forsøgte GRU-ansatte at tilgå ikke-offentlige information fra Det Internationale Anti-Doping Agentur (Wada) gennem et wi-fi-netværk på et hotel Schweiz, hvor Wada-medlemmer overnattede under en konference.

I nogle tilfælde lykkedes det, og atleters oplysninger blev senere offentliggjort.

Russiske efterretningsfolk skaffede sig også adgang til informationer hos den øverste sportsdomstol under OL 2016 i Brasilien. Domstolen var i gang med at behandle dopingsager om russiske atleter.

* 2017: Milliarddyrt sammenbrud i Ukraine.

Ifølge efterretninger fra USA stod GRU bag et cyberangreb mod Ukraine i 2017. Her lagde ondsindet software hæveautomater, tankstationer, apoteker og hospitaler ned. Det anslås, at angrebet kostede 10 milliarder dollar.

* 2018: Britisk udenrigsministerium angrebet efter giftangreb.

I marts 2018 - kort efter at den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter blev forgiftet med nervegas - blev Storbritanniens udenrigsministerium angrebet.

Forgiftningen var sket i Salisbury i Storbritannien. Kort tid herefter forsøgte hackere at franarre ansatte i udenrigsministeriet deres brugernavne og koder.

* 2018: Angreb på kemisk vagthund.

I april samme år fløj russiske efterretningsfolk ifølge britiske efterretninger til Holland og forsøgte at få adgang til Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Fire russere blev i den forbindelse anholdt og udvist af landet.

I maj forsøgte hackere igen. I mails udgav de sig for at være schweiziske embedsmænd og forsøgte at franarre OPCW-ansatte deres koder og brugernavne.

OPCW var involveret i undersøgelser af forgiftningen af Skripal og efterforskningen af et kemisk angreb i Syrien.

* Udateret: Angreb på atomkraftselskab i USA

I forbindelse med tiltalerne mod syv russere i USA har anklagere også nævnt et cyberangreb mod et selskab i USA. Selskabet arbejder med kernekraft og ligger i delstaten Pennsylvania. Derudover er der ikke oplyst mere om selskabet.

Kilde: AP

/ritzau/