Sådan futter du heksens våde bål af

Det kan gå rigtig galt, når du skal tænde bålet til Sankt Hans, hvis ikke du tænker dig om. Her er brandinspektørens gode råd

Foto: Gert Jensen
Foto: Gert Jensen

Selvom solen og varmen ikke brænder igennem i aften, når du skal tænde Sankt Hans-bålet, så er det alligevel muligt at sætte ordentlig fut i heksen. Dog er der rigtig mange forholdsregler, du skal huske, inden du fyrer op for bålet.

Det kan gå rigtig galt ifølge brandinspektør ved Københavns Brandvæsen Marcello Francatti, der beretter om den aller største fejl, bål-entusiasterne begår. Utålmodigheden sætter nemlig ofte ind, når børnene og deres forældre spændt venter på øjeblikket, hvor flammerne tager til.

- Hvis der står 30-50 mennesker og venter på, at bålet går i gang, og der ikke rigtig sker noget, så griber folk ofte til at bruge tændvæske eller benzin i stedet for. Og det er der, det går rigtig galt. Vi har desværre nogle voldsomme eksempler på, at folk bliver frygtelig forbrændt, fordi de går i panik, når bålet ikke tænder, siger Marcello Francatti og understreger, at brændbare væsker og brændstoffet bioethanol er et fuldstændigt 'no-go'.

Tør bunke i midten

For at tænde bålet sikkert, skal man sørge for at have en lille bunke tør brænde i midten af bålet. Det vil sætte gang i resten af træet, uanset hvor fugtigt det er, forklarer brandinspektøren, der også opfordrer folk til at forberede sig et stykke tid inden Sankt Hans-aften.

- Få det startet ordentligt op i midten, så skal det hele nok brænde. Og brug en lang fakkel.

Derudover skal bålet placeres i sikker afstand til bygninger. For selvom det er lovligt at brænde hekse af, så længe man har tilladelse af ejeren af grunden, så kan det hurtigt blive strafbart, hvis der eksempelvis går ild i naboens tag.

- Hvis du tænder bål, og du kommer til at stikke ild til naboens carport, så er det faktisk ulovligt, og du kan få en bødestraf for det, siger Marcello Francatti.

Og hvis det skulle ske, så er det ikke ejeren af grunden, men ham der tænder bålet, som står til at modtage straffen.

3 kommentarer
Vis kommentarer