Sådan griller du trods afbrændingsforbud: Giv den bare gas

Du må gerne tænde op i grillen i hele landet, men der er flere regler, som du skal være opmærksom på

Hvis du har en gasgrill, kan du trygt tænde op i den resten af sommeren. Foto: Shotterstock
Hvis du har en gasgrill, kan du trygt tænde op i den resten af sommeren. Foto: Shotterstock
Følg Samfund

Det er sommer i Danmark, og solen skinner som aldrig før. Det er kort og godt perfekt vejr til at starte op i grillen.

Men det tørre sommervejr har fået Danske Beredskaber til at indføre et afbrændingsforbud i hele landet. Du skal dog ikke fortvivle. Du må nemlig gerne grille i hele landet, hvis du blot følger en række retningslinjer.

For det første skal du altid tjekke reglerne i din egen kommune.

Det er nemlig sådan, at hvis du bor i en række kommuner i Midt-, Vest- og Nordjylland, er det ikke tilladt at bruge kulgrill, selvom den står sikkert på fliserne i baghaven. Gasgrill må du derimod bruge i hele landet.

Generelt medfører forbuddet, der også omhandler brugen af bål og affalds-afbrænding, at du ikke må grille andre steder end hjemme på privatadressen, slår Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, fast over for Ekstra Bladet:

- At grille med gas er tilladt over hele landet. Det vil sige, at du gerne må grille, hvis du har placeret din gasgrill på et ikke brandbart underlag, og hvis den er hævet over jorden. Men det skal være på privat grund. Bruger man en engangsgrill, så skal den altså hæves over jorden, selvom den står på ikke-brandbare fliser.

Mange ferie-danskere nyder nu solen i et lejet sommerhus, men selvom de befinder sig på privat grund, må de ikke grille, da det ikke er deres egen bolig.

- Det handler om, at man skal have et kendskab til områdets vind og vejr. Når du er derhjemme, ved du godt, hvor den nærmeste vandslange er, eller hvem du skal ringe til, hvis der opstår en farlig situation. Det ved du ikke, hvis du er i et lejet sommerhus, og derfor er reglerne skruet sådan sammen, forklarer Bjarne Nigaard, der understreger, at alle stadig skal passe på, selv om de godt må grille på privat - og ikke brandbar - grund:

- Man altid have en spand med vand eller vandslange i nærheden, og hvis du er i tvivl, fordi fliserne rokker, eller der kun er to små fliser, som du kan sætte grillen på, så lad være.

Ingen tegn på ændring
De seneste dage har flere egne i Danmark langt om længe fået en smule nedbør, men der skal falde meget mere regn, hvis afbrændingsforbuddet skal ophæves, vurderer Bjarne Nigaard:

- Det er svært at sige, hvornår det kan ske, men det kommer an på de lokale forhold. Det har slet ikke regnet nok, kan jeg dog sige. Tirsdag havde vi skybrud over København, men det rammer så hurtigt, at jorden ikke når at blive gennemvædet. Det, der skal til, er stabil regn over længere tid, før jordlagene bliver gennemvædet.

Han tror ikke, at danskerne kommer til at grille på eksempelvis stranden i denne sommer, fordi det tørre vejr ser ud til at fortsætte.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du steger den perfekte bøf, eller hvad eksperten eksempelvis mener, er bedst af gas, kul og el, så bringer Ekstra Bladet torsdag et særligt grilltillæg i avisen.

***

Coop: Kulsalg i krise

Afbrændingsforbuddet har været særligt skærpet i Midt-, Vest- og Nordjylland, hvor det er strengt forbudt at bruge kulgrill denne sommer.

Og det er man klar over hos Coop, der sælger både gas- og kulgrill i en række af deres supermarkeder over hele landet. Salget af kulgrill og kul er nemlig faldet drastisk denne sommer, forklarer informationsdirektør Jens Juul Nielsen til Ekstra Bladet:

- Afbrændingsforbuddet mærker vi i den grad på den måde, at kulsalget er gået helt i stå. Hver anden har en kulgrill derhjemme, men vi sælger simpelthen ikke mere kul. Danskerne er generelt ved at gå over til gasgrill denne sommer.

Jens Juul Nielsen fortæller samtidigt, at salget af gasgrill er tidoblet siden april.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby