Sådan knipser du det perfekte blodmåne-billede

Vil du sikre dig det optimale billede, når det sjældne naturfænomen blodmåne finder sted natten mellem søndag og mandag? Så har vi samlet råd fra en foto-ekspert her

Video: NASA
Følg Samfund

Hvis man kender danskerne ret, vil der ikke gå lang tid før Facebook, Instagram og Snapchat flyder over med mere eller mindre vellykkede billeder af månen, der natten mellem søndag og mandag bliver til en såkaldt blodmåne.

Men som det er set før, kan det være svært at skyde et godt billede af naturfænomener. Derfor har Ekstra Bladet spurgt Søren Pagter, der er leder af fotojournalistuddannelsen i Aarhus, hvordan man knipser det perfekte billede af blodmånen, så man er sikker på at høste masser af likes på de sociale medier.


En total måneformørkelse fungerer som vist her i grafikken og kaldes også blodmåne. Mandag falder blodmånen sammen med supermåne (Grafik: Mikkel Lund)

Hvad enten du fotograferer med mobilen eller et rigtigt kamera, skal man ifølge Søren Pagter være opmærksom på følgende ting:

Zoom:
- De færreste mobilkameraer har zoom, så man kan ikke bare zoome længere ind og få et tættere billede af månen. For når man tror, man zoomer på mobilkameraer, beskærer man i virkeligheden bare billedet. Hvis man har lidt styr på at behandle billeder på computeren, er man bedre tjent med at tage billeder uden at zoome. I Photoshop kan man så f.eks. gøre billedet skarpere.

- Jo mere man zoomer, des mere rystede billeder får man desuden. Og det er lige gyldigt, om man bruger et mobilkamera eller et almindeligt kamera. Derfor er det en god idé at bruge et stativ til kameraet, så det kan stå helt stille - hvis man skal zoome.

Blodmåne skaber skræk

Lang lukketid:
- Når man fotograferer noget i mørke, skal man sørge for, at der kommer masser af lys ind på kameraets chip. Ulempen ved dette er imidlertid, at det er svært at holde kameraet stille, når man har lang lukketid. Derfor er stativ også her en god idé. På mobilkameraer kan man som udgangspunkt ikke regulere på lukketiden.

Stå det rigtige sted:
- Alene det, at månen er så langt væk, gør det svært at fotografere den. At tage landskabsfotografier og andre tekniske fotografier er en videnskab for sig selv. Det er godt med noget i forgrunden, f.eks. træer eller huse, for at  få perspektiv.

- 'Almindelige' mennesker tager ofte bare et par billeder, men en professionel fotograf sætter et stativ op og tager flere hundrede billeder. Så har han nemlig en masse forskellige motiver at arbejde med. Så det gælder om at bruge noget tid på det.

Gyser-udsigt: Sådan bliver vejret på blodmåne-natten

Du skal være en natteravn, hvis du har lyst til at se den store, røde måne. Formørkelsen starter klokken 2.11 natten til mandag og topper klokken 4.11 sammen nat.

Skal du ud og se på månen natten til mandag, så send gerne dine videoer og billeder til os. Send til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst).

 

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.