Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Sådan påvirkes fattige børn af COVID-19

Den verdensomspændende COVID-19 epidemi har voldsomme konsekvenser for verdens mest udsatte børn

Foto: PlanBørnefonden
Foto: PlanBørnefonden
Følg Samfund

Selvom det endnu er få børn, som er smittet med den udbredte coronavirus, COVID-19, har pandemien ifølge børnerettighedsorganisationen PlanBørnefonden store konsekvenser for børns trivsel, udvikling og sikkerhed.

Mens de økonomiske konsekvenser af pandemien er alvorlige herhjemme, rammer pandemien endnu hårdere i en række af verdens fattigste lande, hvor mange familier har svært ved at få råd til bare et enkelt måltid mad om dagen.

Og de afledte konsekvenser rammer børnene hårdt.

89 procent af alle elever i hele verden kan ikke komme i skole eller på universitetet som direkte konsekvens af pandemien. Ifølge Unesco drejer det sig således om 1,54 milliarder børn og unge.

Afskåret fra det hele
Det gælder for eksempel 18-årige Shania, som bor i en lille landsby i Indonesien. I forbindelse med COVID-19-epidemien har hun tidligere udtalt til PlanBørnefonden:

- Siden skolen lukkede, har jeg hjulpet mine forældre i deres kiosk i dagstimerne, og så forsøger jeg at læse lidt hjemmefra om aftenen. Og det er værre for mine fætre og kusiner, som bor tæt på bjergene uden internet og telefoner, de er afskåret fra det hele, siger Shania.

 

Shania (Foto: PlanBørnefonden)

Administrerende direktør i PlanBørnefonden, Gwen Wisti, forklarer, at lukningerne af skolerne er særligt alvorligt i fattige lande. Skolen har nemlig en afgørende rolle i børns kamp ud fattigdom.

- Det er nøglen til en bedre fremtid, at børn får lov at gøre deres skolegang færdig, så de får bedre muligheder for at få et arbejde og kunne forsørge sig selv. Vi frygter, at mange piger, der nu er tvunget til at blive hjemme, ikke får lov at komme tilbage og færdiggøre deres skolegang, når pandemien er overstået, siger Gwen Wisti.

Familier bliver presset til det yderste
Konsekvenserne af lukkede skoler mærkede man også under Ebolaepidemien i Vestafrika i 2014. 18-årige Christiana fra Sierra Leone udtalte dengang til PlanBørnefonden:

- Skolerne står tomme - jeg er så ked af det. At gå i skole kan hjælpe med at beskytte os piger mod at blive for tidligt gravide og giftet bort. Jeg kan se, at flere af mine veninder er blevet gravide, og nogle af dem er endt i tvangsægteskaber, mens skolerne har været lukkede.

Christiana (Foto: PlanBørnefonden)

Cirka 10 procent af verdens befolkning lever under fattigdomsgrænsen, hvilket betyder, at de lever for under 13,6 kroner om dagen. Hvis et familiemedlem bliver sygt og dør som følge af COVID-19, kan det skubbe de fattige familier ud i endnu dybere nød.

Udgangsforbud og restriktioner, som man ser verden over i øjeblikket, gør det også svært for mange af verdens fattigste at gå på markeder og sælge varer eller på anden måde skaffe penge til mad.

- Mange familier er så fattige, at det ikke er muligt for dem at købe mad ind til flere dage, og blive indendørs. Millioner af mennesker i slumområder og flygtningelejre lever uden egen adgang til toiletter og vand forklarer Gwen Wisti.  

Derfor kan forældrene se sig nødsaget til – også efter at de nuværende skolelukninger stopper - at tage deres børn ud af skolerne, så de i stedet kan hjælpe med at skaffe penge til mad.

For drengenes vedkommende kan det betyde, at de ender med at udføre farligt børnearbejde, mens det for pigerne eksempelvis kan betyde, at de bliver giftet bort, så familien har en mund mindre at mætte.

Om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden arbejder hver dag for at sikre børns rettigheder. Under COVID-19-pandemien kæmper organisationen bl.a. for, at børn og voksne får adgang til rent vand og information om, hvordan smitten spredes.

Takket være PlanBørnefondens sponsorer, har organisationen massiv tilstedeværelse i verdens fattigste lande, og kan derfor rykke ud med det samme, når katastrofen rammer.

Hvis du vil vide mere om PlanBørnefondens arbejde med at bekæmpe COVID-19, kan du læse her

Artiklen er sponseret af PlanBørnefonden, og hvis du vil vide mere om deres arbejde med at bekæmpe COVID-19, kan du læse her.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU