Sådan rammer den græske krise din ferie

En ulmende krise kan betyde, at græske banker smækker kassen i, og det kan bl.a. ramme danske turister i Grækenland

(Foto: Tatiana Mihaliova)
(Foto: Tatiana Mihaliova)
Følg Samfund

Lige nu er nedtællingen på en potentiel ny økonomisk krise i gang i Grækenland. Om 10 dage udløber den redningspakke nemlig, der sikrer, at landet kan betale sin gæld til de internationale kreditorer.

Derfor skal lederne af de 19 eurolande på mandag samles til krisemøde i EU for at forhindre græsk konkurs og exit fra EU. Finder man ikke en løsning inden den 30. juni, hvor tidsfristen udløber, vil landet gå bankerot.

Men den ulmende krise sætter allerede nu sine spor, der kan vise sig at ramme danske turister.

- Der er rigtigt mange grækere, der lige nu trækker deres penge ud af bankerne for at placere det i noget, der er mere værdifast, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom hos Nordea, og fortsætter:

- Der er en risiko for, at presset på bankerne bliver så stort, man ikke kan hæve penge i de almindelige hæveautomater. Derfor skal man kan tage de kontanter, man skal bruge med hjemmefra og ellers satse på, at man kan gennemføre sine betaling på kort.

Hvis Grækenland går konkurs og vælger at forlade EU, vil konsekvenserne i første omgang være begrænsede for den almindelige dansker.

- Konsekvenserne er relativt små for Danmark. Der kan opstå en fornemmelse af, der er større usikkerhed ude i EURO-området, og derfor er der nogen, der vælger at placere penge i Danmark, hvilket vil betyde, at vores rente kunne falde lidt igen, siger Helge J. Pedersen.

- Det lyder umiddelbart godt?

- Ja, det er umiddelbart godt. Grækenlands direkte betydning for Danmark er meget lille. Vi har ikke en ret stor samhandel med Grækenland, så selv hvis grækerne ikke ville kunne betale, ville vores eksporttab være meget lille.

Cheføkonomen understreger dog, at de langsigtede konsekvenser af et græsk EU-exit kan være mere alvorlige.

- Problemerne ville komme, hvis der opstod en forventning om, at der var andre lande, hvis forhold til EURO-samarbejdet ville komme i tvivl. Så er det, vi kunne risikerer at se en større turbulens, siger Helge J. Pedersen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+