Sådan skader én nat uden søvn din krop

Svenske forskere har fundet ud af hvad en enkel søvnløs nat gør ved dig

En enkel nats søvn kan ændre meget ved din indre døgnrytme, mener svenske forskere. (Arkivfoto: Colourbox)
En enkel nats søvn kan ændre meget ved din indre døgnrytme, mener svenske forskere. (Arkivfoto: Colourbox)

Forskere ved Uppsala Universitet på Karolinska Institutet i Sverige har set nærmere på, hvordan bare en enkel nat uden søvn kan ændre menneskekroppens biologiske rytme.

Den biologiske rytme er en rytme, som eksisterer i alle levende organismer – for eksempel i form af stofskifte og adfærd. Den er med til at sikre, at alle arter overlever bedst muligt, og hos mennesker snakker man især om døgnrytmen.

(Foto: Colourbox) Videnskab Svært ved at sove? Sådan skal du IKKE gøre

I en undersøgelse, som er udgivet i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, fulgte forskerne 15 normalvægtige mænd i to nætter ad to omgange. Den ene af nætterne fik mændene lov til at sove, men den næste nat blev de tvunget til at holde sig vågne.

Foto fra Andrew Weills video på YouTube. Videnskab TV: Sådan falder du i søvn på ét minut

Efter observationerne nåede de svenske forskere frem til en skræmmende konklusion:

- Vores fund demonstrerer, at en enkel vågen nat kan ændre ved den epigenetiske og transkriptionelle profil af de centrale døgnrytmiske ur-gener i stofskifte-vævet, skriver forskerne.

Alt det, du troede virkede mod dine tømmermænd, er løgn, mener forsker. (Arkivfoto: Thomas C. K. Priskorn) Samfund Sådan kurerer du tømmermænd i varmen

Lidt mindre kompliceret uddyber forskerholdet, at ’vævsspecifikke rytme-ændringer kan forklare, hvorfor skifteholdsarbejde formentlig forstyrrer den ’metaboliske (stofskifte, red.) integritet’'.

- Det var interessant at se, at metyleringen (den kemiske forandring af DNA’et, red.) af disse gener kunne forandres så hurtigt, og også at det kan ske for disse meget stofskifte-mæssigt vigtige rytme-gener, siger en af forskerne, Jonathan Cedernaes.

Har du svært ved at komme i tanke om, hvor det nu lige var, du har set hende der før? Det kan være, du sover for lidt. (Foto: Colourbox) Samfund 3 tegn på, at du ikke får søvn nok

Forskerne har dog endnu ikke fundet ud af, hvor længe, disse forandringer varer – muligvis bliver rytmen normal efter et par nætter med en god, normal søvn, siger Jonathan Cedernaes:

- Men på den anden side siges det, at epigenitiske mærker kan fungere som en slags stofskifte-hukommelse, og har vist sig at ændres ved for eksempel skifteholdsarbejdere og type 2-diabetikere.

47 kommentarer
Vis kommentarer