Sådan skal danskere forholde sig til dødelig virus

Coronavirussen har spredt sig til mange steder i verden, men risikoen for, at den kommer til Danmark, er fortsat lav

Video/redigering: AP/Reuters/Mikkel Cramon

Danskere skal ikke være bange for at blive smittet med den dødelige coronavirus, lyder vurderingen fra Statens Serum Institut.

- Risikoen, vurderer vi, er lav.

- Der er ikke nogen ændring i risikovurderingen, også selvom der nu er set tilfælde i Frankrig, siger Tyra Grove Krause, som er overlæge og afdelingschef hos Statens Serum Institut.

Virussen har spredt sig til store dele af verden, og fredag blev tre tilfælde konstateret i Frankrig. Derudover er der konstateret tilfælde i Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Nepal, USA og Australien.

I skrivende stund er næsten 1300 personer meldt smittet, mens 42 personer har mistet livet. Ingen danskere er dog meldt smittet.

Virussen formodes at være udsprunget på et marked i byen Wuhan i det sydlige Kina, og det vides endnu ikke, hvor stor spredningen er fra person til person.

- Selvom der er set tilfælde uden for Kina, så er de alle kommet fra Wuhan.

- Det er mest oplagt, at vi ser det i lande, som modtager mange flere rejsende fra Kina, end Danmark gør, oplyser Tyra Grove Krause.

Kender ikke til smittede danskere
Afdelingschefen oplyser desuden, at SSI endnu ikke er blevet kontaktet af nogen danskere, som befinder sig i Wuhan og udviser symptomer.

Opholder man sig i øjeblikket i Kina, så skal man ikke gå i panik.

- Man skal forholde sig helt, som man plejer. Hvis man bliver alvorligt syg, så skal man selvfølgelig kontakte læge, siger Tyra Grove Krause, som derudover oplyser, at det kun er rejsende fra Wuhan, der vil være under mistanke.

Sundhedsstyrelsen har udsendt en vejledning med svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirussen. Her oplyser man desuden, at de danske myndigheder følger udviklingen tæt.

Sundhedsstyrelsens råd til rejsende

Risikoen for at få sygdommen er ifølge Sundhedsstyrelsen meget lille, hvis du tager en række forholdsregler:

  • At vaske hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand. Brug evt. håndsprit.
  • At sikre god fødevarehygiejne
  • At undgå kontakt med levende og døde dyr, bl.a. på madmarkeder
  • At undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene (hoste og opspyt)
  • At undersøge forholdene i sundhedsvæsenet i det land, du skal rejse til, f.eks. gennem lokale forretningskontakter, venner eller familierelationer
  • At sørge for, at din rejseforsikring dækker hjemtransport i tilfælde af sygdom eller ulykke. Dermed mindsker du risikoen for at blive udsat for smitte på lokale klinikker eller sygehuse.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

135 kommentarer
Vis kommentarer