Sådan sparer du 200.000 kr. på dit realkreditlån

Læg dit lån om til en kortere løbetid, og spar kassen

Følg Samfund

Gebyr-boom: Her får du det billigste lån til din bolig

Har du råd til at betale lidt ekstra på dit realkreditlån hver måned, kan du spare rigtigt mange penge i det lange løb.

Er dit lån f.eks. et fastforrentet 3 pct. lån, hvor du mangler at betale 27 år, kan du spare over 200.000 kr. for hver million, du skylder. Det eneste, det kræver, er, at du lægger det om et 20-årigt lån, hvor renten i dag er nede på blot 1,5 pct.

Og det er der faktisk mange, der gør.

Totalkredit har analyseret næsten 10.000 låneomlægninger det seneste år, og heraf har omkring hver sjette bankkunde valgt at optage et nyt lån med en kortere løbetid end den oprindelige.

Penge i egen lomme
- Det er specielt attraktivt – og populært - at forkorte til et lån med 20 års løbetid, da man kan skære martkant ned på den samlede betaling for lånet. Man betaler mere i månedlig ydelse, men en større andel af ydelsen går til at afdrage på lånet og går derfor i egen lomme i form af opsparing i boligen.

- Har man lidt ekstra plads i budgettet, kan det derfor være en god idé at skære ned på løbetiden og dermed spare penge på den lange bane, siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit. 

Det er især boligejere med 2,5 pct. eller 3 pct. i rente, der lægger deres lån om.

Vælger 20 år
- Zoomer vi ind på de boligejere, som forkorter løbetiden, så viser det sig, at omkring fire ud af fem vælger et nyt lån med 20 års løbetid og 1,5 pct. i rente. Herudover lægger omkring 10 pct. om til 15 års løbetid med 1,0 pct. i rente, som kræver endnu mere plads i budgettet, da man afvikler gælden over en endnu kortere årrække, men altså også sparer endnu mere. Og sidst vælger omkring ca. 5 pct. at lægge om til 10 års løbetid med blot 0,5 pct. i rente.

Men selv med et nyt 20 årigt lån er der masser af penge at spare, viser Totalkredits beregninger.

Tager man udgangspunkt i et 30-årigt lån på en million kr. med 2,5 pct.i rente, som blev udbetalt for tre år siden, betaler du omkring 4050 kr. efter skat om måneden, hvoraf 2170 kr. går til afdrag på lånet.

Efter omlægningen til et 20-årigt lån med 1,5 pct. i rente stiger din månedlige ydelse til 5020 kr. efter skat. Til gengæld stiger dit afdrag til hele 3710 kr.  

Større afdrag
- Du skal altså af med 970 kr. ekstra hver måned, men samtidig afdrager du 1540 kr. mere om måneden. At en større del af den månedlige ydelse nu går til afdrag, sammenholdt med at du betaler dit lån syv år hurtigere tilbage, giver dig en samlet besparelse på godt 150.000 kr. efter skat for hver million, du skylder.

Der er endnu større besparelser, hvis du lægger om fra 3 pct. i rente. Her stiger ydelsen kun med 820 kr. om måneden efter skat pr. million, og du afdrager med 1710 kr. mere end før. Over hele lånets løbetid giver det en besparelse på godt 200.000 kr. 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind