Sådan tackler du ivrige pantsamlerne

Mange oplever aggressive pantsamlere som en sommerplage – her er seks løsninger

Foto: Sebastian Buur Gunvald
Foto: Sebastian Buur Gunvald

Et meget højt antal mere eller mindre ihærdige pant-samlere – ofte fra Østeuropa eller Afrika - besøger i disse måneder Danmarks parker, strande og festivaler for at tjene en god skilling på din dåse eller flaske.

- På en rigtig god solskinsdag kan de tjene 700-1000 kroner om dagen, siger den sociale iværksætter Michael Lodberg Olsen fra Forening for Bæredygtig Pant, en fagforening for pantsamlere.

Han bekræfter, at mange får forstyrret en hyggelig stund af professionelle pantsamlere, der er for alt for anmassende.

- Nogle er simpelthen for ivrige. De rækker eksempelvis ud efter dåsen næsten før, folk er færdig med at drikke indholdet, siger han.

- Blandt andet derfor er vi ved at lave en kampagne, der skal undervise pantsamlerne i god stil og gode tricks, siger Michael Lodberg Olsen.

Han fortæller, at mange også irriteres over i en travl hverdag at stå i supermarkeder og vente på, at pantsamlere skal indløse gigantiske sække med dåser, der enkeltvist skal føres ind pantautomater, som ofte bryder sammen.

- Også her opstår der af og til dårlig stemning eller konflikter, siger han.

Så Ekstra Bladet har med hjælp fra blandt andre Lodberg Olsen samlet gode og dårlige løsninger, der kan eliminere gener ved pantindsamling.

Knus dåsen

- Nogle nægter at give panten videre, fordi de er trætte af pantsamleren.  Så i provokation maser de dåsen sammen foran pantsamleren, som så forhåbentligt blot går sin vej uden at lade sig provokere. Det er ikke en god løsning, synes Michael Lodberg Olsen.

Kom snor i dåsen

- Jeg har også hørt et eksempel på nogle, som kom en snor i en dåse og trak dåsen til sig i det øjeblik, pantsamleren bøjer sig. Der var også for et par år siden nogle fodboldfans, som morede de sig med at kaste dåser i et springvand, hvor en kvindelig pantsamler så gik ude i vandet og indsamlede dem. Begge eksempler er selvfølgelig ydmygende. Det er ikke godt, siger Lodberg Olsen.

Anti-pantsamler-rør

Ved at montere rør på affalds- og flaskebeholderne har Københavns Lufthavn forhindret blandt andre romaer i at stå og rode efter flaskepant. Foto: Mogens Flindt.
Ved at montere rør på affalds- og flaskebeholderne har Københavns Lufthavn forhindret blandt andre romaer i at stå og rode efter flaskepant. Foto: Mogens Flindt.

I Københavns Lufthavn har man indført en anordning, der holder uvelkomne flaskesamlere helt væk. Her er de nemlig helt uønskede. I stedet doneres panten til Røde Kors, og for at sikre, det sker har man taget initiativ til at montere disse høje rør på beholderne, så selv ihærdige langfingrede personager ikke kan nå panten.

Dette er ikke en løsning, som Michael Lodberg Olsen anbefaler. Han anbefaler følgende mere pædagogiske og praktiske løsninger.

Beløn venlige pantsamlere

- Undgå at give panten til aggressive pantsamlere. Giv til dem, der har god stil. Det disciplinerer de ivrige pantsamlere til at opføre sig godt.

Stil tom emballage til side

- Synes man, at pantsamleren for ofte henvender sig, kan man stille de tomme emballager lidt til side og oplyse det til pantsamleren.

Sulten pantautomat

Prototypen står ved Rødovre Centrum, men virker fint. Foto: PR.
Prototypen står ved Rødovre Centrum, men virker fint. Foto: PR.

Michael Lodberg Olsen har store forhåbninger til en gigantisk såkaldt ’Drop & Go’-pantautomat, som kan tælle op til 120 emballager i minuttet og dermed fjerne køerne og skænderierne i supermarkederne.

- Den er stadig under udvikling, men det lader til, at den virker rigtig fint. Man hælder du de tomme dåser og flasker ned i en sluse, hvorefter de bliver talt automatisk og panten kan blive udbetalt. De pantsamlere, der har prøvet den, var meget begejstrede.

7-Eleven i Danmark har også indført en fysisk anordning, som skal forhindre flaskesamlere i at tage ophold.

Pantsamlere laver afføring i park

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

- Pantsamlerne her i Ørstedsparken (København, red.) har roma-baggrund og er generelt meget søde og flinke. De har taget ophold her, så de sover her også om natten i sommerhalvåret. Det eneste, der er generende er, at de bruger udendørsarealerne som toilet, siger den 68-årige pensionist, hundeejeren Trine Panduro.

- Det er et problem for hundeejere, fordi nogle hunde spiser menneskeafføring eller bliver smurt ind i det, tilføjer den 45-årige Helle Dyrskjøt, som også har hund med i parken.

Trine Panduro fortæller, at nogle af romaerne sætter sig midt på plænen i stedet for at benytte de toiletter, som er i parken.

- Jeg har på en venlig måde forsøgt at foreslå en rumænsk kvinde at bruge sådan et toilet, men hun gav udtryk for, hun ikke var interesseret i mine råd.

Flaskesamler tømte halvfyldt øl

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

- En lidt for ihærdigt flaskesamler snuppede i går en øl fra en fyr, vi lige havde spillet fodbold med. Fyren var sgu ikke engang færdig med at drikke den. Pantsamleren hældte bare halvdelen ud og smuttede, mens fyren udbrød ’Hvad fanden sker,’ griner Albert Arge. (t.v.)

Han fortæller, at pantsamlerne nogle gange kæmper om at nå frem til en dåse på samme måde som fugle flokkes om et stykke brød.

- Nogen er ret anmassende og spørger konstant, om de må tage vores pant. Andre er vildt flinke og bliver nærmest en del af fællesskabet, supplerer Viggo Lindhe. (t.h)

- Ølkasser er meget eftertragtede for pantsamlere - især for en særlig kvindelig pantsamler, som forsøger at rende med kasserne, selv om de er fyldte, siger Adam Lykkesteen (m.f.)

- Vi belønnede flink pantsamler

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

- Vi mødte i går en vildt hyggelig asiatisk pantsamler, som fortalte vilde historier, vi ikke helt forstod. Men det var sjovt. Ham gav vi lidt ekstra pant til gengæld for godt selskab. Pantsamlerne i Kongens Have (København, red) forsøger nærmest at håndhæve territorier, så skændes dagligt helt vildt, hvilket er ret underholdende at være vidne til, siger den 22-årige Einer Ndwatta.

- Da jeg sad med nogle veninder i går ved Torvehallerne, kom pantsamlere tre gange hen og spurgte efter pant allerede inden vi var færdige med at drikke dem, siger den 24-årige veninde Christina Holberg.

122 kommentarer
Vis kommentarer