Sådan undgår du, at din skilsmisse ender i fogedretten

Sager om forældremyndigheden ender ofte i hårdknude i fogedretten, fordi forældrene ikke kan enes. Læs her, hvordan du kan undgå, at det bliver så slemt

En forældremyndighedssag i fogedretten udviklede sig sidste september fatalt, da en 67-årig morfar skød og dræbte advokaten Lars Lindholdt og sårede sin tidligere svigersøn. (Foto: Philip Davali)
En forældremyndighedssag i fogedretten udviklede sig sidste september fatalt, da en 67-årig morfar skød og dræbte advokaten Lars Lindholdt og sårede sin tidligere svigersøn. (Foto: Philip Davali)

Vi har hørt om det i flere tv-programmer, det har været på politikernes dagsorden og senest i dag, har der i forbindelse med retssagen mod den 67-årige Jørgen Saugsted, været fokus på skilsmisser, som ender i fogedretten, fordi forældrene ikke kan enes.

Krimi Kølig morfar i retten for advokat-drab: Sagen var kørt af sporet

Det er ofte børnene, som er i centrum i disse sager. Det er nemlig dem, som lider under forældrenes konflikter. Det siger Lone Brandenburg, formand for Danske Familieadvokater.

- Alle undersøgelser viser, at børns trivsel er meget afhængig af, hvordan forældrene kommunikerer. Børnene bliver så påvirket af deres forældre. Skal man have børnene igennem sådanne sager uden ar på sjælen, så kræver det ordentlig kommunikation, siger hun.

For børnene er det vigtigste, at forældrene forsøger at holde konfliktniveauet så lavt som muligt, fortæller psykologspecialist i børnepsykologi Morten Phral.

- Barnets vigtigste behov er, at de får lov til at beholde en tæt og konfliktfri relation til begge forældre. Det er specielt vigtigt, fordi børnene ofte føler, at konflikten er deres skyld, siger han.

Men det behøver ikke ende så galt, for følger du disse råd, er der gode chancer for, at jeres sag om forældremyndighed ikke ender i fogedretten.

1. Tag imod tilbud om hjælp
Mange sager ender i fogedretten, fordi forældrene ikke kan enes. Derfor skal man tage imod de tilbud om konfliktmægling, som staten tilbyder.

- Der er tilbud om konfliktmægling og kursus omkring konfliktløsning, som er behjælpelige i disse sager, hvor det er vigtigt, at forældrene kan enes, siger Lone Brandenburg, formand for Danske Familieadvokater.

Det råd bakkes op af Ingrid Lund-Andersen, som er professor i Familieret, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Hun påpeger dog, at det selvfølgelig kræver, at begge parter medvirker.

- Alle sager om forældremyndighed og samvær begynder i Statsforvaltningen , hvor der gives tilbud om mægling mellem de to parter. Men det kræver, at begge parter medvirker, siger hun.

2. Undgå at optrappe konflikt
En anden ting, som man ifølge Lone Brandenburg skal være opmærksom på, er den tid, som sagen potentielt kan tage. Hvis man er uenige om både samvær, bopæl og forældremyndighed, kan sagen komme til at tage helt op til halvandet år. Og det er blot med til at styrke konflikten.

- Det er ofte de små ting man er uenige om i starten, men fortsætter det, så ender man med at blive uenige om alt.

- Mange sager bliver trukket i langdrag, så derfor skal man sikre sig, at det kommer til at gå hurtigt, siger hun.

Psykologspecialist i børnepsykologi hos Familiepsykologen, Morten Phral, fortæller, at det er vigtigt ikke at optrappe konflikten.

- Det er afgørende er, at konflikten ikke bliver optrappet. Men tendensen er, at jo længere man kommer ind i det juridiske system, jo mere optrapper konflikten automatisk, siger han.

3. Tag ansvar
Morten Phrals bedste råd til forældre, som står overfor en skilsmisse er, at de tager ansvar.

- Man skal kigge hinanden i øjnene og erkende, at man stadig er mor og far, og man er nødt til at finde en måde, hvorpå man kan komme igennem en skilsmisse og stadig kigge hinanden i øjnene. Børnene har ikke interesse i, at den ene forælder vinder og taber. Børnene har brug for, at begge forældre er glade. Men det kan være svært, fordi man ofte er utilfredse med hinanden i  det øjeblik, hvor man bliver skilt.

- Man kan ikke ændre den anden, men man kan forsøge at forsone sig personligt med den anden og acceptere, at man skal samarbejde, siger han.

Flere sager er over de seneste år endt i fogedretten. Tal viser, at der siden 2007 er sket en fordobling af sager i fogedretten, som omhandler forældremyndighed.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

7 kommentarer
Vis kommentarer