Annonce:
Annonce:

Sådan undgår du de snedige bolighajer

Det er højsæson for boligsøgende, men det betyder også gode vilkår for svindlerne. Her er en række gode råde til, hvordan du undgår at blive snydt.

Foto: Thomas Borberg/POLFOTO
Foto: Thomas Borberg/POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Er du ikke kommet ind på drømmeuddannelsen, søger bolig eller blevet snydt, så hører vi meget gerne fra dig. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

Sidste år bragte Ekstra Bladet denne artikel om, hvordan du bedst muligt undgår svindlerne på boligmarkedet. Nu er boligjagten atter over os - her kan du læse eller genlæse de gode råd.

Tusindvis af unge danskere fik i går svar på, om de er kommet ind på drømmestudiet. Næste skridt er et smut i boligjunglen.

Og det er en jungle, hvor selv Tarzan kan fare vild, hvis man ikke passer på. Der er masser fælder og snedige bolighajer derude, som du skal undgå.

Ekstra Bladet har talt med Boligportalens administrerende direktør Henrik Løvig, der oplyser, at det lige nu er højsæson for boligjagt i hele Danmark.

Annonce:

Superuddannelse slået af pinden: Her skal du have det højeste gennemsnit

Kom du ikke ind? Her er der ledige studiepladser

Dermed er det også et slafferenland for bolighajerne, som både Politiet og Henrik Løvig advarer imod.

- Det gælder om at forsøge at spotte nogle af de mønstre, som svindlerne anvender. Det første og vigtigste råd er, at du skal aldrig overføre penge til nogen via andet af din bank.

- Det vil sige, at du ikke skal give noget kontakt eller bruge andre overføringstjenester såsom Paypal. Det vil typisk være den fremgangsmåde, som svindlerne benytter, siger Henrik Løvig til Ekstra Bladet

Forskellige typer
Ifølge Henrik Løvig oplever de hos boligportalen flere forskellige typer snyd. En form for scam på nettet og rendyrket bedrageri.

Annonce:

- I scam-delen forsøger de at sende mails ud til folk i vores navn for at lokke login- og kontooplysninger ud af folk. Det foregår typisk fra udlandet, og senest har vi lukket et site ned fra et hostingfirma i udlandet, der forsøgte at lokke informationer ud af vores brugere.

- Den anden del er bedrageri, hvor du har personer her i Danmark, der forsøger at fremvise en bolig, som vedkommende ikke råder over. Der har været et eksempel i Aalborg tidligere på måneden, hvor politiet anholdte en mand, der prøvede at narre depositum ud af en række boligsøgende.

Færre unge læser videre - flere træffer jobsikre studievalg

Der er færre unge, der vil læse videre på en videregående uddannelse, og de træffer mere jobsikre studievalg.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver Ritzau.

De videregående uddannelser oplever i år således et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år. De 1275 færre optagne i forhold til sidste år er dog på niveau med forrige år, i 2015.

Op igennem 00'erne og 10'erne steg antallet af optagne ellers støt. Det bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at der er færre ansøgere og dermed optagne.

- Mit fokus er ikke at stoppe så mange som muligt ind på uddannelserne, men at vride mere kvalitet ud af dem. Det synes jeg, man kan se afspejlet.

- I mange, mange år har vi set kraftige stigninger i antallet af optagne på uddannelsesinstitutionerne. De har været fyldt til bristepunktet, så det hverken overrasker mig eller bekymrer mig, siger han.

91.539 har søgt ind på en videregående uddannelse i 2017, og 65.165 er optaget, hvilket er 1275 færre end sidste år.

Ifølge ministeriets opgørelse må 21.395 ansøgere til gengæld tjekke optagelse.dk med skuffet mine, når de kan få besked om deres studieplads fra midnat.

Der er sket en forskydning, i forhold til hvilke uddannelser de unge kommer ind på. Det vidner om ansvarlige valg, mener ministeren.

- Der sker en forskydning, hvor flere studerende kommer ind på de uddannelser, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år. Det er i sig selv positivt, siger Søren Pind.

Det er eksempelvis ingeniøruddannelserne og It-Universitetet, der kan sige velkommen til flere nye studerende. Sidstnævnte modtager hele 24 procent flere optagne i år.

Søren Pind understreger, at ingen uddannelse er finere end andre. Men det er en gevinst for alle – ikke mindst de unge selv – hvis de kan få et job efter studiet.

Det er særligt de maritime institutioner, de kunstneriske institutioner samt erhvervsakademierne, der i år har et lavere optag.

For erhvervsakademierne skyldes det, at optaget blev reduceret med 25 procent i år på engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

I nat udløses spændingen: 21.395 kommer IKKE ind på drømmestudiet

Selv om det er højsæson for boligsøgende, så er der ikke nødvendigvis flere svindelsager ifølge direktøren for Boligportalen.

- Antallet af svindelforsøg ligger faktisk rimelig stabil henover året, men det der ændrer sig nu er, at der er mange flere på marked. Det betyder, at der er flere uerfarne på marked, og dermed er der risiko for at flere bliver snydt, siger Henrik Løvig til Ekstra Bladet..

Annonce:

- Hvad kan man så gøre, hvis det alligevel går galt?

- Så skal man kontakte os, hvis boligen er fundet på vores hjemmeside På den måde kan vi lukke ned for det og advare andre boligsøgende. Ligesom du naturligvis skal kontakte politiet, siger Henrik Løvig til Ekstra Bladet.

Advarsel fra politiet
Også politiet er opmærksomme på, at det er højsæson for bolig-snydepelse. Senest har Københavns Politi udsendt en advarsel mod boligsvindlere, hvis du søger efter bolig på nettet.

Ifølge Københavns Politi ser de mange former for snyd med boliger, men en typisk fremgangsmåde er, at personer lejer en lejlighed i en kort periode, slår den op på nettet som billig studiebolig og fremviser lejligheden.

Efterfølgende bliver alle interesserede bliver så bedt om at indbetale depositum – ofte til en udenlandsk konto.

Men herfra går det galt. Svindlerne forsvinder, og penge er tabt.

Annonce:

Gode råd om bolighajer fra Københavns Politi

- Finder du en lejlighed på en hjemmeside, så se efter hjemmesidens kvalitet (dette råd gælder ikke kun i forbindelse med boligsøgning men for al handel på nettet) Virker hjemmesiden eller annoncen "kunstig", er den skrevet på dårligt dansk, eller er den grafisk dårligt lavet. Ring evt. til personerne eller firmaet bag hjemmesiden og krydscheck oplysningerne.

- Mød din udlejer ansigt til ansigt, og overfør aldrig penge før du har en underskrevet lejekontrakt, og heller ikke hvis du kun har haft telefon- eller mailkontakt.

- Hvis du har kontakt med en person, der udgiver sig for at være ejer eller udlejer af en bolig, så check adressen på lejemålet på www.boligejer.dk. Her kan du se, hvem den reelle ejer af en adresse er.

- Når udlejer beder om at få indbetalt indskud/depositum, så vær meget på vagt hvis det skal være i kontanter, eller pengene skal overføres til en udenlandsk konto. Mange falske udlejere har konti i udlandet, og når først pengene er overført til en udenlandsk konto, er de svære at få tilbage. Og husk at man selv hæfter ved overførsler, i modsætning til når du bruger dit dankort.

- Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert!

Kilde: Københavns Politi

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: