Sådan undgår teenagepiger ufrivilligt at ende på nettet

Fordi børn og unge i dag er opvokset med internettets mange muligheder, kan det være svært for dem at navigere i god skik og undgå misbrug af privat indhold

Nettet glemmer aldrig. Og så snart privat indhold er delt, kan det være umuligt at forhindre eksempelvis billeder i at ende i de forkerte hænder. (Foto: AP)
Nettet glemmer aldrig. Og så snart privat indhold er delt, kan det være umuligt at forhindre eksempelvis billeder i at ende i de forkerte hænder. (Foto: AP)

Vores liv på denne klode er kun blevet mere digitalt, og især børn og unge lever i den grad igennem deres smartphones og sociale medier.

Men det er ikke altid, at de unge er klar over, at når først man har delt noget på internettet, er det næsten umuligt at fjerne det igen.

– Nettet glemmer aldrig. Børn og unge skal være klar over, at materiale på nettet ofte vil være der for evigt, lige meget hvad man forsøger at gøre for at slette det, siger formand for Rådet for digital sikkerhed, Rasmus Theede.

Forfalsket identitet

Men det er ikke den eneste faldgrube for børn og unge, der deler på nettet. Internettet er nemlig et godt sted at skjule sin virkelige identitet, og mange er rigtig gode til at gøre det.

– Det er ikke alle, der er dem, de giver sig ud for at være på de sociale netværk. Lasse på 13 kan for eksempel godt være Jens på 50. Og nogle er meget dygtige til at forfalske deres identitet, siger Rasmus Theede.

Derfor bør man altid være skeptisk over for den man er ’sammen’ med på nettet.

Risiko stiger når man deler billeder

Hver eneste gang man deler billeder på nettet, stiger risikoen for at billederne kan blive misbrugt af både mænd og kvinder af alle aldre.

– Mange unge drenge kan godt lide og prale og for eksempel dele teenagepigers billeder, som teenagepigerne troede var helt private, da de sendte dem til drengene.

– Man bør altid at tænke over, hvad de deler med andre. Læg som udgangspunkt aldrig personligt materiale online, siger Rasmus Theede.

Forældre skal være vågne

Som regel ved forældre, hvem deres børn leger eller er sammen med i den virkelige verden, men det er ikke altid reglen med hensyn til den digitale verden.

Derfor bør forældre sætte sig ind i, hvem deres børn færdes med på nettet, hvis man vil forebygge at for eksempel teenagepiger ender på nettet.

– Det er vigtigt at forældre sætter sig ind i deres børns digitale liv og åbent snakker om de farer, der er, og hvordan de undgås, siger formand for Rådet for digital sikkerhed, Rasmus Theede.

8 kommentarer
Vis kommentarer