Sådan vil DSB give rejsegaver til forsinkede passagerer

DSB vil give kunderne, der bliver påvirket af det omfattende sporarbejde på Frederikssundbanen, kompensation i form af gratis togrejser. De gratis rejser kan dog kun udløses udenfor myldretiden

Følg Samfund

Fra påske til slutningen af august vil omkring 63.000 passagerer blive påvirket af DSB's sporarbejde mellem Valby og Frederikssund. Derfor lancerer DSB nu pilotprojektet 'Få tiden tilbage', der vil give de rejsende mulighed for at få gratis rejser, hvis de registrerer den tid, som transporten med togbus lægger oveni den sædvanlige transporttid.

- Vi erkender, at kunderne får en markant længere rejsetid, når vi sætter togbusser ind, og det vil typisk være 25-30 minutter per rejse. Når man tilmelder sig vores service, vil appen, som vi er i gang med at udvikle, så kunne regne præcis ud, hvor meget ekstra tid man bruger på rejsen. Det vil så registreres på en konto, og når sporarbejdet er færdigt, gør vi regnskabet op. På den måde vil man have gratis rejsetid tilgode, siger Tony Bispeskov, der er trafikinformationschef i DSB.

Spærring af sporene starter ud med at påvirke togtrafikken i intervaller på et par dage i forårets helligdage, men i hele 12 uger fra 1. juni til og med den 26. august vil der være en total lukning af strækningen begge veje.

- Hvis man kører frem og tilbage hver dag i perioden til sommer, har man måske sparret 40 timer op i ekstra rejsetid. De kan så konverteres til 40 timer i et DSB-tog, siger Tony Bispeskov.

Spærring af begge spor mellem Valby og Frederikssund (2018)

• Påsken, 28. marts om aftenen til og med den 2. april
• St. Bededag, 26. april om aftenen til og med den 29. april
• Kr. Himmelfart, 9. maj om aftenen til og med den 13. maj 
• Pinsen, 18. maj om aftenen til og med den 21. maj 
• Sommerlukning i 12 uger, 1. juni om aftenen til og med den 26. august
 • Reduceret togtrafik: I uge 42, 12. oktober kl. 20.30 til og med den 21. oktober
Kilde: Banedanmark

Kun i weekenden og udenfor myldretiden
Men rejsegaven fra DSB kommer ikke til at være til fri afbenyttelse. Det er nemlig kun muligt at bruge den optjente tid udenfor myldretiden og i weekenden.

- Myldretiden er jo et tidspunkt, hvor vi i forvejen har rigtig mange rejsende, så hvis vi tilbød, at man kunne bruge den service også i det tidsrum, ville det belaste tidspunktet yderligere og gøre rejseoplevelsen dårligere for alle, siger Tony Bispeskov.

Men når man nu gør rejsetiden længere for netop de mennesker, der bruger togene i myldretiden, skal de så ikke have noget tilbage på den konto?

- Selve sporarbejdet er jo ikke noget, DSB som sådan har noget at gøre med. Det er Banedanmark. Men vi vil gerne yde en service overfor kunderne, der oplever de længere rejsetider. Derfor er det oplagt at give folk muligheden for at rejse ud over de belastede tidspunkter. Og de mange timer, man vil have sparret op, vil jo oplagt kunne bruges til en lidt længere rejse, f.eks. fra København til Aarhus eller Aalborg.

Har I overvejet, om man kommer til at kunne konvertere tiden til et nedslag i prisen på eksempelvis pendlerkort?

- Det kunne være sådan noget, vi har med i vores overvejelser, men det ligger ikke lige i kortene på nuværende tidspunkt, siger Tony Bispeskov.

Bruger telefonens GPS
For at man ikke kan snyde sig til gratis rejsetid, kan man kun logge sig på og af systemet, når man befinder sig i nærheden af en station. Derfor skal DSB have adgang til din telefons GPS, der registrerer togbusturen, til man står af igen og logger sig ud.

- Det er jo muligheden, vi har for at undgå snyd og sikre, at det ikke bliver misbrugt. Vi regner jo med, at vores kunder gerne vil benytte sig af tjenesten, og lige nu er det et pilotprojekt. Det kan være, vi laver systemet om, når vi har prøvet det af, og måske udvider vi tjenesten til at omfatte andre sporarbejder i fremtiden.

Det omfattende sporarbejde vil forsyne strækningen med nye skinner og sveller, 70 nye køreledningsmaster og sporskiftere. Ni broer skal også renoveres, ligesom perronforkanterne og perrontunnellen på Valby station skal renoveres.

Sådan kommer
Sådan kommer "Få tiden tilbage"-sitet til at se ud. Foto: DSB

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+