Sad som krigsfange: SS-soldat efterlader millioner til skotsk landsby

Under Anden Verdenskrig var tysk soldat krigsfange nær en skotsk by, der nu arver millioner fra ham

Heinrich Steinmeyer  ses her i sin SS uniform. Foto: SWNS
Heinrich Steinmeyer ses her i sin SS uniform. Foto: SWNS

Den skotske by Comrie har uventet fået en arv på 384.000 pund, omkring 3,4 millioner kroner.

Det er en afdød tysk SS-soldat, der i sit testamente har afsat pengene til Comrie omkring 100 kilometer nordvest for den skotske hovedstad, Edinburgh.

Soldaten hed Heinrich Steinmeyer og gjorde tjeneste i de tyske elitestyrker Waffen SS. Men han blev taget til fange i Frankrig af de allierede.

Han var da 19 år og blev bragt til en krigsfangelejr ved Comrie. Cultybraggan, hed lejren.

Heinrich Steinmeyer døde som 90-årig i 2013, men det er først nu flere år efter, at det juridiske i hans testamente er afklaret, rapporterer det britiske nyhedsbureau PA.

- Under hans fangenskab blev Heinrich Steinmeyer meget berørt af den venlighed, som det skotske folk udviste. Det havde han ikke ventet, citerer avisen Courier Andrew Reid for at sige.

Reid er medlem af den fond, der får pengene.

Efter krigen kom Steinmeyer hjem til Tyskland igen, men senere kom han ofte på besøg i Comrie.

- Han lovede, at han ville efterlade alt, hvad han ejede, til gavn for ældre mennesker på det sted, som han ville takke, siger Reid videre.

Courier skriver, at der i Steinmeyers testamente står:

'Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed over for Skotlands folk for den venlighed og generøsitet, som jeg oplevede i Skotland som krigsfange og senere'.

Pengene, der kommer fra salg af hans bolig i Tyskland og andre af hans ejendele, bliver fordelt blandt de ældre i Comrie, men detaljerne i fordelingen er endnu ikke på plads.

Det skal de lokale nu til at finde ud af.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at Steinmeyer første gang mærkede venligheden, da lokale drenge begyndte at snakke med ham hen over hegnet om lejren.

Senere lykkedes det børnene at smugle ham ud af lejren, så han kunne se en film i en nærliggende biograf.

- Børnene hørte, at han aldrig havde set en film med levende billeder. Så de fik smuglet ham ud igennem hegnet, gav ham en skoleuniform på, og så så han sin første film. Han blev blæst helt væk af denne oplevelse, siger George Carson, søn af en af Steinmeyers venner i Comrie, til BBC.

101 kommentarer
Vis kommentarer