Sæd og 'Svinesti': Her er de 10 sjoveste danske bynavne og deres betydning

Ikke alle navne har en lige så sjov betydning, som man skulle tro - mens det med andre forholder sig lige omvendt

Lem er slet ikke så frækt, som det lyder. Arkivfoto: Henrik
Lem er slet ikke så frækt, som det lyder. Arkivfoto: Henrik

Kan du gætte, hvilken dansk by, der oprindeligt har betydningen 'svinesti'? Du bliver helt sikkert overrasket over svaret!

Mange danske bynavne går nemlig flere hundrede år tilbage i tiden, nogle endda 2000 år, og dermed er der nogle navne, som vi opfatter helt anderledes i dag - på godt og ondt.

Samfund 'Farmors Knald': Her er de 12 mærkeligste steder i Danmark

Det fortæller Peder Gammeltoft, der er lektor ved Nordisk Forskningsinstitut, og som er ekspert i stednavne.

- Navnene udvikler sig sommetider på overraskende måder. Der kommer hele tiden nye associationer, siger Peder Gammeltoft.

Han kommer her med 10 bud på bynavne, der på hver sin måde har en sjov navnehistorie bag sig.

1. Rungsted
Hvad skulle der være sjovt ved det, tænker du måske. Du forbinder nok byen med der, hvor de fine og rige mennesker bor, men faktisk betyder Rungsted 'svinesti'. Det er dannet af ordene 'rune', der oprindeligt betyder 'orne', og 'sted' er omdannet fra ordet 'sti'.

(Arkivfoto: Thomas Borberg) Samfund Derfor ender din by på...

2. Lem
En klassiker, når det kommer til 'sjove' bynavne, men faktisk er betydningen ganske uskyldig. I sin oprindelse består ordet af det gammeldanske 'læ', der betyder gravhøj og 'hēm', der betyder bebyggelse eller hjem.

3. Sæd
Endnu et bynavn, der har skiftet betydning og ikke er helt så frækt, som det lyder. Sæd kommer ganske enkelt af det gammeldanske ord 'sætæ', der betyder 'sted' eller 'sted at sidde'.

4. Storvorde og Lillevorde
Bynavnene kommer af det gammeldanske ord 'warth', der betyder 'vagtpost' og handler altså ikke om små og store vorter, som man måske skulle tro.

5. Tørskind
Første led 'tør' kommer formentlig af det gammeldanske 'tū', der betyder talordet 'to' og andet led 'skind'. Bynavnet skal derfor forstås som 'et stykke jord af to skinds værdi'.

6. Røved
Bynavnet har ikke noget med en røv at gøre, men er et sammensat stednavn, der snarere betyder 'Rævehøj'.

7. Hørmested
Bynavnet har ikke noget med hørm at gøre, men er dannet af mandsnavnet 'Hermod' og endelsen 'torp', der nu er omfortolket til 'sted'. I 1345 hed det således Hormstrup og i 1484 Hørmstrup.

8. Middelfart
Betyder ganske enkelt 'det mellemste overfartssted', men på engelsk har byen en sjov betydning - nemlig 'den midterste fis' (middle fart). Et godt eksempel på, at man i gamle dage aldrig ville overveje den engelske betydning, men at man gør det i dag.

9. Tarm
For år tilbage var der faktisk en sag om Tarm, hvor kommunen ønskede at ændre navnet, da det ikke passede ind i deres 'image'. De lokale Tarm-boere var meget imod det, og derfor blev det ikke til noget. Godt, mener Peder Gammeltoft. Tarm betyder ganske enkelt bare en lang, smal indsnævring og har intet med en mave eller røv at gøre. Byen lå oprindeligt på en smal fremskydning ud i Skjern Å - deraf navnet.

10. Helved
Det er præcis, som du tror - Helved betyder 'helvede'. Det passer meget godt med, at 'helved' bruges til at beskrive noget, der ligger afsides.

Navnet 'Randers' betyder formentlig ’Mundingen ved bakkekanten’ eller ’Stendyngen ved bakkekanten’. (Foto: Polfoto) Samfund Se kortet: Det betyder din bys navn

55 kommentarer
Vis kommentarer