Sælger hjemløseblad: Fik gartneri for danske penge

Familien Lazar er blevet i stand til at tjene deres egne penge ved at dyrke og sælge tomater, fordi deres søn har tjent penge på salg af hjemløseavis i Danmark

I byen Margineanu er beboerne særlig glade for Danmark, mange har været der eller har familie der har. Lucretio og hendes mand Marin foran det drivhus der er bygget for penge deres 29-årige søn har tjent i Danmark ved bla. at sælge bøger og blade. Foto: Per Rasmussen
I byen Margineanu er beboerne særlig glade for Danmark, mange har været der eller har familie der har. Lucretio og hendes mand Marin foran det drivhus der er bygget for penge deres 29-årige søn har tjent i Danmark ved bla. at sælge bøger og blade. Foto: Per Rasmussen
Følg Samfund

MARGINEANU, RUMÆNIEN (Ekstra Bladet): Danske penge betyder, at familien Lazar kan forsørge sig selv, og i indkørslen til det simple hus står der endda en Audi A6.

Husets 29-årige søn fortæller, at han sælger bøger og blade illegalt i Danmark. Han har stået fast foran Superbest i København og Odense flere gange af nogle måneders varighed de seneste seks år og skal tilbage til efteråret. Han ønsker ikke at stå frem med navn og billede, fordi han ikke vil have problemer, men han fortæller, at han tager bussen fra Bukarest til Danmark, som koster omkring 1000 kroner.

Han tjener omkring 200 kroner om dagen i Danmark.

Europas rotterede: Ghettoen, hvor ingen vil bo

- Mere i weekenden, fordi folk er gladere, siger han.

Han siger, at der var et sted ved siden af en togstation, hvor han kunne købe gamle udgaver af ’Hus forbi’ og gamle bøger, som han solgte, selvom han ikke har tilladelse.

- Jeg prøvede at få lov til at sælge Hus Forbi lovligt, men de sagde nej, fordi jeg ikke taler dansk og ikke er fra området, siger han.

Han siger, at han ikke vil kunne forsørge sig selv eller sin familie, hvis han skulle arbejde i Rumænien.

- Vi har købt drivhuset og nu dyrker vi tomater for de danske penge, min søn har tjent, fortæller faren Marin og viser stolt drivhuset frem, der reelt er en simpel trækonstruktion med plastic rundt om og fyldt med store tomatplanter. Men et sted, der har skabt lidt luft i familiens økonomi.

Lækker mad
Mens vi sidder der, kommer moren Lucretia pludselig med tallerkener toppet med de lækreste stegte og saltede svinekødstern, tomater i skiver og en saltet ost. Rundt om os er der et lydinferno af klukkende høns og en gøende hund.

Hans drøm er at lære engelsk og få arbejde hos en barber i Danmark, men erkender, at det nok ikke er realistisk.

Han beskriver jobbet som bladsælger som hårdt – 9 timer om dagen, fra 9-18, uden for i regn og kulde. Han betalte 100 kroner om dagen for at bo hos en ven, hvor de boede 3-4 personer i et værelse i lejligheden.

- Der var dage, hvor jeg kom hjem uden at have solgt noget, fordi folk blev trætte af, at jeg stod der. Der var en dame, der blev ved med at ringe til politiet og klage over mig, siger han.

- Når du tjente 200 kroner – og skulle betale 100 kroner for at bo. Hvor mange penge kunne du så reelt tage med hjem?

- Der var mange gange, hvor jeg ikke havde noget. Men i weekenden kunne jeg tjene ekstra. Så jeg kunne cirka sende 2000 kroner hjem om måneden.

Brugt bil
Det første år han var i Danmark, var rigtig godt, og der fik han penge til at købe en bil.

- Mange danskere har ikke råd til en Audi A6, som den, du har i indkørslen. Forstår du, hvis de tænker, hvorfor de skal give dig penge?

Den er ikke dyr. Den er brugt, og jeg betalte kun 2500 euro, siger han.

- Forstår du, at der er danskere, der er skeptiske, fordi de er blevet snydt?

- Der er garanteret romaer, der laver dårlige ting. Men myndighederne skal ikke putte alle i samme kasse. Dem, der gør dårlige ting, skal sendes hjem. Andre skal behandles ordentligt.

Moren Lucretia fortæller, at det er svært at sige farvel til sønnen, når han rejser til Danmark.

- Jeg er stresset, når han forsvinder. Fordi jeg er bange for, at der skal ske ham noget. Eller politiet vil tage ham for et eller andet, siger hun.

- Hvordan var livet før, I begyndte at tage til Danmark?

- Meget fattigt. Vi levede af ingenting. Nu har vi lidt, siger hun.

Sønnen får det sidste ord.

- Jeg vil gerne sige tak til Danmark og opfordre dem til at tage godt imod mig til oktober. Jeg savner det, siger han.

Læs flere reportager fra Ekstra Bladets udsendte i Rumænien her:
Herfra valfarter romaer til Danmark

På besøg hos romafamilie: Vi er ikke alle tiggere og tyve

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.