Sætter prop i omstridt Panama-finte

Fremover bliver det svært at skjule sig bag anonyme skuffeselskaber i USA

Den amerikanske regering har torsdag offentliggjort en række nye tiltag, der har til formål at dæmme op for skattesnyd og hvidvask af penge.

Det oplyser Det Hvide Hus i Washington i kølvandet af de såkaldte Panama-papirer, der for nylig viste, at tusindvis af rigmænd, politikere og sportsstjerner har oprettet selskaber i det mellemamerikanske land, der er kendt som et skattely.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

USA vil blandt andet lukke et hul i loven, der indtil nu har tilladt udlændinge at oprette selskaber anonymt. Derudover skal banker, børshandlere og andre aktører i den finansielle sektor fremover kunne sætte navn på de reelle ejere af skuffeselskaber.

Ifølge Det Hvide Hus skal de nye tiltag, der har været under udarbejdelse siden 2012, skabe større gennemsigtighed i de globale finansielle systemer, så "kriminelle og skattesnydere ikke kan skjule deres aktiviteter ved at oprette anonyme skuffeselskaber".

- Disse indsatser er afgørende for at forhindre kriminelle i at udnytte de globale finansielle systemer til at hvidvaske udbytte fra korruption eller andre ulovlige aktiviteter, hedder det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus ifølge AFP.

Politiske ledere fra blandt andet Storbritannien, Island, Argentina og Rusland blev sat i forbindelse med hemmelige selskaber i Panama efter lækket fra advokatselskabet Mossack Fonseca.

Afsløringerne viste blandt andet også, at flere amerikanske delstater også tillader folk at oprette selskaber, hvor de virkelige ejere kan forblive anonyme.

- Helt fundamentalt skal vores finansielle system ikke hjælpe de rige, de magtfulde og de korrupte med at skjule deres formuer, siger Wally Adeyemo, national vicesikkerhedsrådgiver for international økonomi ifølge Reuters.