Sagsøges for 3.393.700.000 kroner

Skaberne af Roundup kan se frem til at modtage det hidtil største søgsmål i glyfosat-sagaen

Det amerikanske ægtepar Alva og Alberta Pilliod er blandt sagsøgerne - de mener, Roundup har givet dem kræft. Video: Reuters/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Tyske Bayer og en række andre store farmaceutvirksomheder, der står bag ukrudtsmidlet Roundup, er det seneste år blevet sagsøgt tusindvis af gange. Nu kan de se frem til det hidtil største søgsmål i Roundup-sagen. Et canadisk advokatfirma, Diamond & Diamond, er nemlig ved at stable et søgsmål på svimlende 500 millioner dollars på benene, svarende til 3.393.700.000 danske kroner.

Det skriver det canadiske medie CBC.

Roundup indeholder kemikaliet glyfosat, der er blevet kædet sammen med flere alvorlige kræfttyper. Det har medført, at firmaet Monsanto, der er ejet af Bayer, har modtaget over 42.000 søgsmål. Det største af dem fra det canadiske advokatfirma Diamond & Diamond, der udover en klækkelig erstatning til deres klienter ønsker at sørge for, at firmaet ikke længere kan sælge kræftfremkaldende produkter i Canada.

Klagestorm mod kemi-gigant: 42.700 lægger sag an

Roundup indeholder glysofat, der menes at gøre sundheds- og milljømæssig skade. Foto: Ritzau Scanpix
Roundup indeholder glysofat, der menes at gøre sundheds- og milljømæssig skade. Foto: Ritzau Scanpix

- Hvis de her søgsmål, som tvinger firmaer som Monsanto til at betale store erstatninger, ikke bliver udført, har firmaerne ikke nogen grund til at ændre den måde, de gør forretning på, siger chef for sagsanlæg hos Diamonds & Diamonds, Darryl Singer, ifølge CBC.

Firmaet repræsenterer flere klienter, som angiveligt har fået alvorlige sygdomme på grund af kontakt med Roundup-midlet.

- Det er ikke småskavanker, de lider af. Det er sandsynligt, at flere af vores klienter, som stadig er i live, ikke kommer til at opleve sagen blive afgjort, da de vil gå bort inden da, siger Darryl Singer.

Bayer holder fast i, at deres produkter ikke er skyld i de sygdomme, som de sagsanlæggende personer har pådraget sig.

Kemigigant er igen dømt til at betale milliarderstatning

Dansk forbud behandles
I Danmark har et borgerforslag om et forbud af privat brug af ukrudtsmidler med glyfosat samlet over 50.000 underskrifter, og det skal derfor sendes til behandling i Folketinget.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne passe, at vi i 2019 ikke var blevet klogere. Vi ser alle giftresterne i vores grundvand, og vi ser, hvordan biodiversiteten og vores insekter har det, siger Christiane Bjørg Nielsen, der har stillet forslaget.

Inden forslaget skal behandles i Folketinget har miljøminister Lea Wermelin dog allerede nedlagt et forbud mod Roundup på golfbaner og i potteplanter i gartnerier samt givet danske roeavlere et år til at finde et alternativ til ukrudtsmidlet.

Forbuddet er nedlagt, da man mener, der er en sammenhæng mellem den massive nedgang i antallet af bifamilier og brugen af glysofat-midler.

- Det rykker noget, fordi vi selvfølgelig ikke skal bruge et middel, som, vi ved, er skadeligt for bier, og som er med til at forstærke den biodiversitetskrise, vi har, når det ikke er nødvendigt, siger miljøminister Lea Wermelin.

50.000 støtter forbud: Skal behandles i Folketinget

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+