Salaten er giftig: Sådan undgår du salmonella-grønt

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man vasker alt grønt grundigt inden brug. Noget grønt bør ligefrem koges, før det indgår i madlavningen, lyder det

Salmonella forbindes ofte med kylling, men bakterierne kan også findes på frugt og grønt. Derfor skal du altid vaske dine grøntsager (Foto: Finn Frandsen)
Salmonella forbindes ofte med kylling, men bakterierne kan også findes på frugt og grønt. Derfor skal du altid vaske dine grøntsager (Foto: Finn Frandsen)

Har du fået salmonella, fordi du ikke har vasket dit grønt? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (Alm. takst)

Efter måneder med kedelige grøntsager og tung vintermad, er tiden nu kommet til lækre og lette sommersalater.

Men hvis du ikke tænker dig om, kan de friske grøntsager sende dig en tur i sygesengen i stedet for på stranden med en flad og flot mave.

Salatskålen er nemlig en potentiel bakteriebombe, hvis du ikke tænker dig om, inden du tilbereder dit måltid.

Ifølge dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, er uskyllet grønt en kilde til myldermave og andre ubehageligheder.

Uskyllet grønt som råt kød
Mange danskere er nemlig ikke beviste om, at grøntsagerne kan indeholde de samme vira og bakterier, som blandt andet råt kyllingekød er berygtet for.

- Det er vigtigt at skylle grøntsagerne, fordi de ligesom kød kan være kilde til ubehageligheder som roskildesyge, salmonella og camphylobacterinfektioner, der kan give dårlig mave, kvalme, opkast og feber, forklarer Inge-Lis Kyllesbæk Andersen til Ekstra Bladet.

For almindelige mennesker, resulterer sygdommene i op til en uge i sengen. Men for børn, ældre og andre udsatte grupper kan en manglende skyller få langt mere alvorlige konsekvenser.

- I allerværste fald kan man få senfølger af smitten som gigt og ledproblemer og i yderste tilfælde, kan man ligefrem dø af det, lyder det fra Fødevarestyrelsens ekspert.

En udbredt misforståelse er, at mange danskere ikke får vasket det færdigpakkede grønt inden brug.

- Selvom en salatmix eller en omgang rucola-salat ser indbydende og klar ud i indpakning, og en bakke med vindruer eller bær er nem at spise direkte fra bakken, er det vigtigt, man også her husker at skylle sit frugt og grønt. Medmindre der tydeligt står på pakken, at det kan bruges, som det er, skal man altid vaske grundigt.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Smittekilderne
Og smittekilderne er mange.

- Når grøntsagerne befinder sig på markerne, kan de blive inficeret med uønskede bakterier og vira fra den gødning, de tilføres. I tilfælde af voldsomme mængder nedbør, kan oversvømmelser fra kloakker forurene grøntsagerne, mens kunstvanding også er en hyppig smittebærer, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Selv efter grøntet har forladt markerne, kan der fortsat være problemer med forurening. Personer i produktionen kan nemlig overføre sygdomme.

Derfor er beskeden fra Inge-Lis Kyllesbæk Andersen klar:

- Vask grøntsagerne, inden de bliver brugt. Hvis man sørger for at vaske sine grøntsager ordentlig, kan man reducere smittefaren med 80 procent, lyder det fra eksperten, der samtidig understreger, at så længe man tænker sig om, skal man endeligt tage for sig og nyde de grønne retter.

Har du fået salmonella, fordi du ikke har vasket dit grønt? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (Alm. takst)

14 kommentarer
Vis kommentarer