SAS-direktør lettet

SAS og de skandinaviske pilotforeninger er blevet enige om en treårig overenskomstaftale

Det var en træt, men tilfreds chef for SAS, Rickard Gustafson, der torsdag kunne afblæse strejken. Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix
Det var en træt, men tilfreds chef for SAS, Rickard Gustafson, der torsdag kunne afblæse strejken. Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix

Ifølge data fra Københavns Lufthavn er kun et mindre antal SAS-afgange fredag aflyst - primært på de lange ruter. Du kan få et aktuelt overblik for SAS-afgangene fredag her. Og ankomsterne fredag her + mere info hos SAS

Det har været et sejt træk mellem SAS og de skandinaviske piloter, der fredag gik i strejke.

Efter maratonforhandlinger i Oslo, er der torsdag aften dog gode nyheder til flypassagererne, fortæller Lars Sandahl Sørensen, koncerndirektør i SAS.

- Vi er først og fremmest glade for, at vi har fundet en tilfredsstillende aftale mellem SAS og pilotforeningerne, så vi nu kan komme på vingerne igen og tilbyde kunderne det, de regner med. Nemlig Et rettidigt SAS.

Se også: SAS og piloterne har indgået aftale

En meget stor omkostning
Piloternes hovedkrav har været mere i løn og en større grad af forudsigelighed i deres arbejdstider. Og det har de fået, fortæller koncerndirektøren.

- Vi er blevet enige om både forudsigelighed, løn samt karrieremuligheder i SAS som pilot, siger Lars Sandahl Sørensen.

Piloterne kan enten være i en variabel eller fast gruppe, når det kommer til planlægningen af deres arbejdstid. Piloterne i den faste gruppe kender deres arbejdstider flere måneder frem og kører i et fast rul.

Piloter i den variable gruppe kender derimod oftest kun kender deres arbejdstid to uger før månedens vagtplan træder i kraft. Deres arbejdstid varierer desuden i løbet af året.

- I dag har 30-40 procent af piloterne en fast gruppe, men med aftalen bliver det 50-60 procent af piloterne, der kan komme på den faste ordning, hvis de ønsker det.

- Og det er klart, at for en stor virksomhed som vores, der er afhængig af at kunne flyve, når kunderne vil flyve, så er det en meget stor omkostning for virksomheden at kunne håndtere det her, siger Lars Sandahl Sørensen.

Se også: SAS-direktør lettet

Bag om strejken

1409 piloter har strejket siden fredag på grund af uenighed om blandt andet piloternes løn og bedre overblik over deres vagtplaner.

Strejken har samlet betydet, at mere end 4000 flyafgange indtil nu er blevet streget fra afgangsskærmene. Aflysninger der har ifølge nyhedsbureauet Ritzau ramt 381.507 passagerer siden i fredags.

Efter piloterne gik i strejke, blev forhandlingerne for de tre nordiske lande samlet i den norske hovedstad, Oslo.

Den aktuelle SAS-strejke kan resultere i billigere flybilletter, vurderer flyanalytiker. Foto: Tony Eriksson/Ritzau Scanpix Ferie - 2. maj. 2019 - kl. 15:05 Ekspert: SAS-strejke vil udløse billige flybilletter

Stadig sorte tal
SAS vil dog også efter aftalen være en forretning med sorte tal på bundlinje, forsikrer koncerndirektøren.

- Vi skal være konkurrencedygtige i alt, hvad vi laver. Vi konkurrerer meget skarpt, og derfor skal vi være 20-30 procent bedre end vores konkurrenter, fordi vi generelt har højere omkostninger. Jeg mener, at vi har indgået gode og ansvarlige aftaler. Og det er vi tilfredse med.

Så SAS vil stadig give overskud fremover?

- Ja.

SAS’ piloter vil fredag genoptaget arbejdet, men der vil ifølge Lars Sandahl Sørensen gå lidt tid, inden driften er fuldt normaliseret.

Ifølge data fra Københavns Lufthavn er kun et mindre antal SAS-afgange fredag aflyst - primært på de lange ruter. Du kan få et aktuelt overblik for SAS-afgangene fredag her. Og ankomsterne fredag her + mere info hos SAS

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere