SAS-fyringer kan mærkes i Kastrup: - Det har været en meget hård dag

Fyringer i SAS rammer hårdt i lokalsamfundet. 3F Kastrup efterlyser bedre dagpenge og opfordrer til is i maven

Kurven over arbejdsløse i 3F Kastrup er hastigt på vej op. En stor del af medlemmerne arbejder i SAS, som i dag har varslet massefyringer af hele 1700 ansatte i Københavns Lufthavn, 5000 i hele Skandinavien. Og da der er tale om fuldtidsansatte, er det reelle antal langt højere.

Hos fagforeningen for lufthavnsarbejderne mærker formand Henrik Bay-Clausen i høj grad nervøsiteten hos de ansatte, siden SAS i klokken 8 i morges annoncerede de mange fyringer i en fondsbørsmeddelelse.

- Det har været en meget hård dag. Det kommer til at ramme mange. Der er mange ægtepar, hvor begge arbejder i SAS. Mange tænker meget nu på, hvordan de kommer ud af krisen igen, siger Henrik Bay-Clausen til Fagbladet 3F.

Han opfordrer dog de fyringstruede til at have 'is i maven'.

- Vi har heldigvis et system til at håndtere massefyringer og gode opsigelsesvarsler.

Henrik Bay-Clausen er bekymret for privatøkonomien hos de fyrede ansatte, de kommer nemlig til at gå betydeligt ned i løn, når de skal modtage overførselsindkomst:

- Dagpengedækningen ikke god nok, den er faktisk på under 50 pct. når man regner pensionen med. Her trænger vi til en genopretning, siger han.

Henrik Bay-Clausen peger også på, at uddannelse er afgørende:

- Vi skal uddanne til omskoling og finde ud af, hvor der er jobåbninger. Det kan være i medicinalindustrien eller i byggebranchen. Heldigvis bliver det nok ikke et problem at fritstille folk.

Det er endnu uvist, hvor mange af de 1700 fuldtidsstillinger, som kommer til at ramme 3F'ere.