SAS-konflikt: Ukendt antal danskere strandet i udlandet

Mange danskere kan næppe møde på job mandag. De er strandet rundt om i verden

Afventende passagerer i Kastrup Lufthavn

Mange danskerne når næppe frem til jobbet mandag morgen. De er strandet i lufthavne rundt om i verden på grund af den verserende konflikt i SAS, hvor ledelse og kabinepersonale står stejlt over for hinanden.

Hvor mange, det drejer sig om, er der ingen, der har overblik over.

- Vi har ikke tal på, hvor mange passagerer, der er strandet rundt om i verden. Men det, vi fokuserer på lige nu, er at hjælpe dem, siger Trine Kromann-Mikkelsen, kommunikationschef i SAS overfor Ekstra Bladet.

Hun understreger, at medarbejderne har knoklet i døgndrift.

- De gør alt, hvad de kan for at hjælpe kunderne. Det er en helt uholdbar situation og dybt frustrerende for kunderne, siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Handling-agenter

Hun siger, at kunder, der sidder fast i udlandet, skal henvende sig til SAS's såkaldte 'handling-agenter' på stedet.

- Det, som de kan, og som vi har pligt til, er at sørge for hotelovernatning, hvis det er nødvendigt, og mad og drikke, hvis det er nødvendigt. Derudover prøver de at hjælpe med ombookning, hvis det kan lade sig gøre. Det kan også være med andre selskaber, vi samarbejder med.

Trine Kromann-Mikkelsen kan ikke sætte tal på, i hvor mange tilfælde det lykkes at ombooke.

- Det kan jeg slet ikke. Det ville være gætværk.

Herhjemme opfordrer hun folk, der skulle afsted med SAS i dag, til at ringe til kundeservicetelefonen, som er opbemandet i dag.

- Hvis man ved, at ens afgang er aflyst, så er der ikke grund til at tage ud i lufthavnen. Så kan man få hjælp via kundeservicetelefonen.

Bagage kaos

En læser i Københavns Lufthavn, Niels Jans fortæller til Ekstra Bladet, at ankomsthallen er proppet med vogne med kufferter på. Der ligger bagage fra den 27. og 28. februar, siger han.

Ifølge SAS stammer bagagen fra fly, der er blevet aflyst så sent, at folk allerede har fået tjekket sin bagage ind. Der bliver nu arbejdet på en løsning på bagage-problemet.

- Der er stort tryk på herude, så bagagen hober sig hurtigt op, og bagage-medarbejderne knokler i døgndrift, men vi arbejder på en løsning, siger Anna Nielsen, pressemedarbejder hos SAS til Ekstra Bladet.

Skal gå i arbejde

Et hasteindkaldt møde i Arbejdsretten søndag pålagde sidst på formiddagen de strejkende medarbejdere at gå i arbejde senest kl. 12.30.

I øjeblikket holder fagforeningen CAU møde med de strejkende, og det vides stadig ikke, om personalet vil følge Arbejdsrettens påbud.

Lørdag nægtede de strejkende således at følge en aftale mellem CAU og SAS om at genoptage arbejdet.

Striden, der har ført til strejken, drejer sig om 147 ansatte, der skal flyttes over i SAS' nye datterselskab, Cimber. Parterne kan ikke blive enige om en overenskomst for medarbejderne.

Fortsætter strejken, kan Arbejdsretten idømme en såkaldt skærpet bod.

Det kan også koste en fagforening en stor bod i Arbejdsretten, hvis fagforeningen økonomisk eller på anden vis støtter overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Er du strandet i udlandet på grund af SAS-konflikten, send et par linjer om din situation til 1224@eb.dk/sms 1224.

Se også: Mit fly er aflyst. Hvad har jeg ret til?

44 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere