SAS-pressechef: De siger, vi lyver

Ledelsen i det strejkeramte flyselskab har intet at tale med kabinepersonalet om, før det trækker i uniformen

Tre bestyrelsesmedlemmer fra fagforeningen CAU har nu meldt sig klar til at trække i uniformen.

Det meddeler SAS via pressechef Trine Kromann-Mikkelsen til Ekstra Bladet.

Hun har ikke overblik over, hvor mange kabineansatte, der strejker, men siger, at 125 medarbejdere, som i går ikke mødte på arbejde, fordi de angiveligt var til fagligt møde, i dag er sygemeldt.

Hundredevis af passagerer kan ikke komme af sted fra Københavns Lufthavn på grund af SAS-strejke. (Foto: Jakob Jørgensen) Samfund - 2. mar. 2015 - kl. 07:48 Passagerer strandet i lufthavnen: Det er superærgerligt

Hundredevis af passagerer kan ikke komme af sted fra Københavns Lufthavn på grund af SAS-strejke. (Foto: Jakob Jørgensen) Samfund - 2. mar. 2015 - kl. 07:48 Passagerer strandet i lufthavnen: Det er superærgerligt Derudover er der ifølge pressechefen et ukendt antal, som er registreret som 'unfit'. Fra ledelsens side er man ikke klar over, om medarbejderne er udeblevet i sympati med de strejkende kolleger eller på grund af 'trusler'.

Strejkende til møde
Trine Kromann-Mikkelsen fortæller, at der igennemsnit er 1300 kabinemedarbejdere på arbejde på en almindelig dag.

Indtil videre koster strejken 20-30 aflyste afgange i dag. I det samlede betyder det dog omkring 50 aflysninger indtil videre og i fremtiden, fordi afgangene også omfatter returrejser.

Flyaflysninger på skærmene i Københavns Lufthavn. (Foto: Jakob Jørgensen)
Flyaflysninger på skærmene i Københavns Lufthavn. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

I skrivende stund er kabinepersonalet til medlemsmøde med deres fagforening CAU på Hotel Radisson Park Inn i nærheden af lufthavnen.

Trine Kromann-Mikkelsen understreger, at der ikke er møder planlagt mellem SAS og personalet:

- SAS vil ikke mødes med personalet. Først når de møder, og trafikken er normal, kan vi begynde at snakke igen, fastslår hun overfor Ekstra Bladet.

Præcis de samme vilkår
Hun forklarer derudover, hvordan flyselskabet ser på den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, som fortsat skaber store problemer for hundredevis af passagerer.

En stewardesse på job i luften (Foto: Polfoto) Samfund - 2. mar. 2015 - kl. 09:52 Bag om strejken: Det tjener en stewardesse

Konflikten handler om 147 ansatte, som skal flyttes til SAS' nye datterselskab Cimber, og er bekymrede for en dårligere kollektiv overenskomst end den, de har i forvejen med SAS.

Men det har de ifølge Trine Kromann-Mikkelsen ingen grund til:

- Det er præcis de samme vilkår. De vil sige, at vi lyver, men det er korrekt, siger hun.

Knap 50 fly er mandag morgen aflyst. (Foto: Polfoto) Samfund - 2. mar. 2015 - kl. 07:24 Er dit fly også aflyst? 48 SAS-fly på jorden

Orlovsmodel taget af bordet
Pressechefen fortæller, at der før konflikten brød ud var to løsningsmodeller på tegnebrættet.

1) Orlovsmodellen, som betyder, at SAS-medarbejderen kun blev flyttet midlertidigt til Cimber, men kunne komme tilbage til SAS, når der var mulighed for det.

2) At medarbejderen var dækket af en overenskomst i Cimber, som er fuldstændig magen til SAS-overenskomsten i løn - og vilkår. Overenskomsten er kun anderledes for endnu ikke ansatte, som vil opleve en slutløn, der er 1000 til 2000 kroner lavere om måneden og lidt dårligere forsikring, end de nuværende ansatte får.

På grund af strejken har SAS dog nu taget orlovsmodellen helt af bordet, og meldingen lyder fortsat, at hvis personalet ikke kan lide lugten i Cimbers kabiner, så kan de tage nærmeste exit.Se også: Politikere ramt af SAS-strejke: Det er sundt at opleve virkeligheden

Hundredevis af passagerer kan ikke komme af sted fra Københavns Lufthavn på grund af SAS-strejke. (Foto: Jakob Jørgensen) Samfund - 2. mar. 2015 - kl. 07:48 Passagerer strandet i lufthavnen: Det er superærgerligt

Talsmand: SAS har snydt før
Talsmand for kabinepersonalet, som lige nu er samlet til medlemsmøde, gav i går udtryk for, at SAS tidligere har snydt sit kabinepersonale i lignende situationer, og man derfor ikke valgte at følge Arbejdsrettens afgørelse søndag om at gå på vingerne.

- Uanset hvor rationelt CAU (fagforeningen for kabinepersonalet, red.) forsøger at forklare virkeligheden, så gør den manglende tillid, at de ikke kan accepterer de præmisser, der bliver stillet op - heller ikke for deres egen fagforening. Samtidig kører de på nogle kræfter, der ligger i yderkanten af følelsesregisteret, så det bliver nogle meget følelsesmæssige reaktioner, sagde Jakob Esposito søndag til TV 2.

- De er af SAS blevet skubbet derud, hvor de næsten føler, at det må briste eller bære - at de bare ikke kan klare mere, fortsatte han.

Se også: Norsk LO advarer: Konflikter går ud over flysikkerhed

1 af 2 
2 af 2 SAS-pressechef Trine Kromann-Mikkelsen afviser flere møder mellem kabinepersonalet og SAS, før de går på arbejde igen. (Skærmbillede: Jakob Jørgensen)
37 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere