SAS vil sende op til 10.000 medarbejdere hjem

SAS vil sende op til 10.000 medarbejdere hjem, oplyser de på et pressemøde

SAS lukker ruter og sender 10.000 medarbejdere hjem. Video: TT/Ritzau Scanpix

Op til 10.000 medarbejdere kan forvente hjemsendelse fra SAS som følge af den krise, udbredelsen af coronavirus har skabt for flyselskabet.

Det oplyser administrerende direktør for SAS Rickard Gustafsson søndag på et pressemøde.

Det svarer til omtrent 90 procent af selskabets samlede arbejdsstyrke.

I Danmark har SAS 4200 ansatte, og ifølge koncerndirektør for SAS Danmark Simon Pauck Hansen vil 4000 af dem sendes hjem, siger han til DR.

Det sker ifølge den danske chef uden en endelig afklaring på lønforhold.

- Vi har foreslået en lønnedgang for vores arbejdsstyrke, og vi skal kigge videre på, hvordan vi får lagt brikkerne på plads.

- Vi bifalder det forslag, som er lagt på bordet fra regeringens side. Hvordan vi præcis vil udmønte det, må vi vende tilbage til, siger han til DR.

Flypersonale på knæ for regeringen

Reducerer flyvninger
Herudover vil SAS kraftigt reducere antallet af flyvninger.

- Efterspørgslen efter billetter er forsvundet både ind og ud af landene. Vi må tilpasse os situationen. Vi reducerer kraftigt antallet af afgange, siger administrerende direktør i SAS Rickard Gustafsson på pressemødet.

De næste dage vil flyvninger opretholdes, så man sikrer, at passagerer kan komme hjem. Herefter vil kun den kritiske infrastruktur opretholdes, siger direktøren.

Den danske chef uddyber over for DR, at man vil opretholde kritiske flyvninger, så sundhedspersonale for eksempel kan komme rundt i landet.

I en pressemeddelelse, som er udsendt i forbindelse med pressemødet, oplyser SAS, at de gennemfører disse tiltag med det formål at kunne vende tilbage til normal drift så hurtigt som muligt.

FAKTA: SAS er født som skandinavisk samarbejdsprojekt

SAS har søndag varslet, at op mod 10.000 ansatte bliver sendt hjem midlertidigt, da flyselskabet er hårdt presset af coronavirusset, som har betydet et massivt fald i antallet af billetbestillinger.

Læs mere om SAS her:

* SAS blev grundlagt i 1946 ved en sammenlægning af de nationale luftfartsselskaber i Danmark, Norge og Sverige.

* Første tur gik til New York 17. september 1946. Turen tog 25 timer, og det var nødvendigt at gøre tre stop på vejen for at tanke.

* I dag har SAS mere end 800 daglige afgange. Selskabet flyver omkring 30 millioner passagerer om året til over 125 destinationer i verden.

* Sverige og Danmark ejer 29 procent af aktierne i SAS. Tidligere har den norske stat også været aktionær.

* SAS havde ved udgangen af januar lidt over 10.000 fuldtidsansatte.

Kilder: SAS og Ritzau.