Saudi-Arabien opretter megafond og gør klar til tiden efter olie

Saudi-Arabien opretter en oliefond på to billiarder dollar, hvilket er den dobbelte størrelse af Norges

Regeringen i Saudi-Arabien har iværksat en omfattende økonomisk reform, så kongedømmet kan begrænse dets afhængighed af indtægter fra oliesalg.

Saudi-Arabien opretter samtidig en oliefond på to billiarder dollar, svarende til 14,9 billiarder danske kroner. Omskrevet til tal er det 14.900.000.000.000 kroner.

Fonden skal blandt andet finansieres gennem et delvist - dog lille - frasalg af olieselskabet Aramco.

Oliefonden vil blive mere end dobbelt så stor som den norske oliefond på 7.100 milliarder norske kroner, skriver nyhedsbureauet NTB.

Reformen, der hedder "Saudi vision 2030", blev godkendt mandag, skriver nyhedsbureauet SPA.

Den er vedtaget på et tidspunkt, hvor verdens olieproducerende lande er hårdt pressede af en historisk lav pris på råolie.

Den lave pris betyder faldende indtægter i Saudi-Arabien. Samtidig har det en positiv konsekvens for kongedømmet, hvor udgifterne til olieudvinding er meget lave sammenlignet med andre lande i sammenslutningen af olieproducerende nationer, OPEC.

Reformen vil blandt andet medføre privatisering, yderligere begrænsning af statsstøtte og et delvist frasalg af oliegiganten Aramco.

Det er planen at sælge mindre end fem procent af Aramco, som ifølge det saudiarabiske styre har en værdi på mellem 2 og 2,5 billiarder dollar.

Saudi-Arabien vil også oprette et våbenselskab, som fra slutningen af næste år skal noteres på børsen. Det meddeler den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman.

- Vi er i færd med at etablere et aktieselskab for militærindustrien 100 procent ejet af regeringen, men som senere skal introduceres på det saudiarabiske marked, siger bin Salman til tv-stationen al-Arabiya.

Flere detaljer følger i slutningen af næste år, fortæller prinsen.

21 kommentarer
Vis kommentarer