Saudi-Arabien smider iranske diplomater ud af landet

Kongerigets henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr har mødt hård kritik fra Iran

Saudi-Arabien afbryder de diplomatiske forbindelser med Iran. Diplomater har 48 timer til at forlade landet, siger landets udenrigsminister Adel al-Jubeir ifølge de internationale nyhedsbureauer søndag aften.

Årsagen til det saudiarabiske skridt er Irans hårde fordømmelse af kongerigets henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr, og fordi iranske demonstranter efterfølgende har stormet den saudiarabiske ambassade i Teheran.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, forudsagde lørdag en "guddommelig hævn" for henrettelsen af sheik Nimr al-Nimr, en shiamuslimsk leder, der ikke har lagt fingrene imellem i sin kritik af kongerigets regerende Al Saudi-familie.

- Saudi-Arabien er fast besluttet på ikke at lade Iran underminere landets sikkerhed, siger udenrigsminister Adel al-Jubeir.

Jubeir sagde videre, at angrebet i Teheran var helt på linje med, hvad han omtalte som tidligere iranske angreb på udenlandske ambassader i landet, og med Teherans politik, der går ud på at destabilisere regionen ved at danne "terrorceller" i Saudi-Arabien.

Irans præsident, Hassan Rouhani har tidligere søndag fordømt angrebet på den saudiarabiske ambassade natten til søndag og betegnet det som fuldstændig uberettiget.

- Handlingerne i nat, udført af en gruppe radikale i Teheran, som førte til skader på den saudiarabiske-ambassade er fuldstændig uberettigede, da bygningerne er juridisk og religiøst beskyttet af Den Islamiske Republik Iran, sagde Rouhani ifølge nyhedsbureauet Irna.

Søndag aften er de saudiarabiske diplomater, der blev evakueret fra Iran efter ambassadeangrebet, ankommet til Dubai på vej hjem, oplyser den saudiarabisk ejede tv-station al-Arabiya.

Deres ankomst faldt sammen med den saudiarabiske udenrigsministers meddelelse om de afbrudte forbindelser mellem de to lande. Den er udtryk for en klar optrapning af den diplomatiske krise mellem de to rivaliserende lande.

29 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere