Saudi-Arabiens højesteret: piskeslag til blogger

Den saudiarabiske højesteret fastholder dom til blogger: 10 års fængsel og 1000 piskeslag

Følg Samfund

Saudi-Arabiens højesteret fastholder en straf på 10 års fængsel og 1000 piskeslag til bloggeren Raif Badawi, som er dømt for at have fornærmet islam, siger hans kone.

Dommen fastholdes trods en verdensomspændende harme over og kritik i blandt andet FN, USA og EU.

- Dette er den endelige afgørelse, som er uomstødelig, siger den dømtes kone, Ensaf Haidar, til AFP i et telefoninterview fra Canada.

- Beslutningen chokerer mig, siger hun.

Badawi har fået de første 50 af de 1000 piskeslag, som han er blevet dømt til. Det skete uden for en moské i byen Jeddah den 9. januar. På grund af svækket helbred har den dømte ikke modtaget yderligere pisk.

Ensaf Haidar siger, at hun frygter, at piskestraffen vil blive taget op igen i næste uge.

De første 50 piskeslag medførte så store skader på Badawis helbred, at lægerne vurderede, at han ikke ville kunne klare at modtage flere pisk.

Ud over 1000 piskeslag i fuld offentlighed er Badawi idømt 10 års fængsel og en bøde på en million riyals - svarende til små 1,5 millioner kroner.

Badawi blev i juni 2012 dømt for cyberkriminalitet og for ikke at adlyde sin far, efter han lavede hjemmesiden "Free Saudi Liberals", hvor politiske og religiøse forhold skulle være til diskussion.

Straffen dengang lød på syv års fængsel og 600 piskeslag, men efter en appelsag i 2013 blev straffen øget til 10 år og 1000 piskeslag.

Saudi-Arabien følger den islamisk fundamentalistiske wahabisme-gren, og det juridiske system er baseret på sharia, reglerne fra koranen.

Reuters skriver, at dommerne i landet baserer deres afgørelser på deres egne tolkninger af de religiøse love, mere end de henholder sig til nedskrevne love eller retspraksis.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+