Saudi-særbehandling kostede 2,8 mio. kr: Nu går det ud over danske patienter

Saudi-særbehandling går hårdt ud over både patienter og skatteydere

Trafikofre og patienter med blodpropper i hjernen risikerer at betale med deres helbred, fordi ledelsen på Hvidovre Hospital i begyndelsen af året tillod en grotesk forskelsbehandling af moderen til den saudiarabiske ambassadør i Danmark, Mohammed Ibrahim al-Agail.

Det afslører interne e-mails og dokumenter fra hospitalet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Se også: Afsløring: Saudi-regning lander hos skatteborgerne

Heri står blandt andet om konsekvensen af de ekstra ressourcer, man brugte på særbehandling af Saudi-moderen, som var indlagt til genoptræning efter en hjerneblødning:

’Det betyder, at vi skal accelerere på patientforløbene det resterende år.’

Grotesk sag
Med andre ord, skal de syge patienter være indlagt i kortere tid. Og den positive forskelsbehandling af diplomat-familien forarger Lægeforeningen:

– Jeg har ikke oplevet noget lignende i min tid som læge. Jeg synes, det er en meget atypisk og en sag, som strider mod en af de helt grundlæggende ting i lægeløftet om, at man ikke skal forskelsbehandle på grund af indkomst eller anseelse.

- Det er sygdommen og ikke den sociale status, der skal afgøre behandlingen. Og det er vigtigt, at det ikke går ud over andre patienter. Det kan man godt være bange for, det er her, siger formand Andreas Rudkjøbing.

Se også: Saudi-skandalen fortsætter: Udenrigsministeren misinformerer Folketinget

Det er ikke kun patienterne på det højt specialiserede neurorehabiliterings-afsnit, der mærker efterdønningerne af den krævende Saudi-familie. Ekstra Bladet har fået aktindsigt i udgifterne til den akutte del af behandlingsforløbet på Rigshospitalet og den egentlige behandling på Hvidovre Hospital. Og de viser, skatteydernes må punge ud med meget mere end hidtil antaget.

 Her ses Saudi Arabiens Ambassadør forlade Hvidovre Hospital, da moderen stadig var indlagt. 

Dokumenterne afslører således, at den samlede regning til skatteyderne for særbehandlingen bliver 2.203.780, mens Saudi-ambassadørens forsikringsselskab ender med kun at betale 679.179.

Den saudiske ambassadør i Danmarks mor er kusine til Saudi Arabiens afdøde kong Abdullah til højre i billedet. Samfund - 20. apr. 2015 - kl. 08:10 Saudi-skandalen: Diplomat-mor tilhører kongefamilien

Det står i modstrid med en mail, som en embedsmand fra de saudiarabiske sundhedsmyndigheder sendte til Torben Mogensen, daværende direktør på Hvidovre Hospital, 11. december 2014. Her bekræfter de saudiarabiske myndigheder, at de dækker alle behandlingsudgifterne til ambassadørens mor.

Saudi-mor død

Saudi-Arabiens ambassadørs mor blev udskrevet fra Hvidovre Hospital 6. april i år. Ifølge ambassaden døde hun nogle måneder efter.

 

Dyr psykologregning
Ekstra Bladet har talt med flere kilder tæt på behandlingsforløbet. Af frygt for at miste jobbet ønsker de at være anonyme. De fortæller, at den saudiarabiske ambassadør og hans pårørende behandlede hospitalspersonalet så dårligt, at man måtte måtte hyre en psykolog til at debriefe personalet. Regningen for psykolog-hjælpen til personalet løb tilsammen op på 142.300 kroner, som også betales af skatteyderne.

- Sygeplejersker og læger står i rigtig mange svære og komplekse opgaver hver dag, uden det fører til, at der skal psykologhjælp til.

- Når de har brug for psykolog, så er det, fordi det har været meget voldsomt i forhold til en normal hverdag på et hospital, der i forvejen er voldsom, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Se også: Afsløring: Saudi-regning lander hos skatteborgerne

Også Lægeforeningens formand mener, at det store behov for psykologhjælp er et udtryk for, at Saudi-familiens behandling af personalet har været meget voldsom.

– Jeg har hørt om debriefinger, når akutmodtagelsen i Odense er blevet angrebet af en øksemand, men på baggrund af en indlæggelse af en patient med en hjerneblødning, der er det ikke normalt, siger Andreas Rudkjøbing.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Saudi-Arabiens ambassade.

155 kommentarer
Vis kommentarer