Savnet i 70 år – Nu er krigsheltens ring tilbage

Britiske John Thompson og hans vielsesring forsvandt på mystisk vis under Anden Verdenskrig. Nu har familien endelig fået afklaring på sagen

Hun måtte vente i 70 år, men nu behøver hun ikke at vente længere. (Foto: AP)
Hun måtte vente i 70 år, men nu behøver hun ikke at vente længere. (Foto: AP)

Det er over 70 år siden, at den dengang blot 23-årige britiske soldat John Thompsons bombefly styrtede ned i Albanien under Anden Verdenskrig.

Thompson og seks andre personer var om bord på det fly, der i oktober måned 1944 ramte en bjergkant, under en hemmelig mission.

Missionen var så hemmelig, at familien aldrig fik afklaring på, hvorvidt deres John rent faktisk var død.

Da Albanien senere røg ind under det kommunistiske styre, blev det kun endnu mere besværligt for familien at finde ud af, hvad der rent faktisk skete med soldaten.

Lige indtil i dag, hvor den 23-årige soldats vielsesring blev afleveret tilbage til hans familie, der endelig kunne få svar på det evindelige spørgsmål om, hvor John Thompson befandt sig, og om han var i live.

Xhemil Cala (th.) overrækker ringen, som hans far fandt i 1960 til ejermandens søster, Dorothy. (Foto: AP)
Xhemil Cala (th.) overrækker ringen, som hans far fandt i 1960 til ejermandens søster, Dorothy. (Foto: AP)

Ringen blev overrakt til John Thompsons 92-årige søster, Dorothy Webster, sammen med gasmåleren fra bombeflyet og en sten fra det bjerg, flyet ramte, inden det styrtede, skriver engelske the Telegraph.

På indersiden af ringen er Johns og hans daværende kone Joyces navne indgraveret. De to blev gift kort før John skulle i hæren. Kvinden fandt en ny mand efter Johns død, men Joyce døde selv i 1995.

Fundet i 1960
Ringen blev angiveligt fundet tilbage i 1960 af en lokal albaner, der fandt ringen, mens han var ude og samle brænde sammen. Af frygt for repressalier fra det stramme albanske kommuniststyre valgte manden at gemme ringen i årtier.

Senere fortalte han det hele til sin søn, Xhemil Cala, der blev beordret til at finde ringens oprindelige ejermand. Sønnen, der i dag er politimand, havde ringen med sig i årevis, mens han ledte efter ejeren.

For to år siden kontaktede sønnen den britiske og amerikanske ambassade i Tirana, og da redningsfolk i oktober måned fandt resterne af flyet fra 1944, kunne den britiske ambassade konstatere, at ringen tilhørte John Thompson, hvorefter hans familie blev kontaktet.

- Jeg har ventet i 70 år. Jeg kan ikke fatte, at vi er her i dag efter alle de år. Min far havde været ellevild, siger Dorothy Webster til AP.

Xhemil Cala fortalte, at han var lettet over at have fuldført sin fars mission om at finde ringens ejer.

- Nu vil jeg besøge min fars grav og fortælle ham, at hans sidste ønske er opfyldt, siger sønnen til den mand, der fandt ringen.

Mandag fik søsteren så overrakt ringen, og med ringen alt den fred og ro, som hun kunne ønske sig. Nu skal hun ikke længere spekulere over, hvad der skete med hendes bror. Familien har endelig fået fred i sindet.

8 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere