Scleroseforeningen om EU-dom: Det er meget opsigtsvækkende

Scleroseforeningen vil efter EU-dom kigge på en mulig sammenhæng mellem hepatitis B-vaccine og sklerose

Følg Samfund

Det er muligt for en fransk familie at bevise, at der er sammenhæng mellem en vaccine mod hepatitis B og sygdommen sklerose.

Der fastslår EU-Domstolen i en dom onsdag.

Dommen overrasker Klaus Høm, der er direktør for Scleroseforeningen.

- Det er selvsagt en meget opsigtsvækkende dom. Vi hørte for 10-15 år siden om, at der var en mistanke om, at der kunne være en mulig sammenhæng, men der er i dag ingen undersøgelser, der underbygger en eventuel sammenhæng, siger han.

EU-Domstolens afgørelse får nu Scleroseforeningen til at kigge nærmere på, om der kan være en mulig sammenhæng mellem hepatitis B-vaccinen og sklerose.

- Vi må spørge de danske skleroseneurologer og det danske skleroseregister, om de har viden om en mulig sammenhæng, og så må vi selvfølgelig studere dommen nærmere, siger Klaus Høm.

Den franske familie, hvis sag EU-Domstolen har taget stilling til, har lagt sag an mod vaccineproducenten Sanofi Pasteur, der står bag en hepatitis B-vaccine, som et medlem af familien blev givet i 1999.

Kort efter udviklede han symptomer på sklerose og fik konstateret sygdommen i 2000. En sygdom som han senere døde af i 2011.

De tabte i første omgang ved appeldomstolen i Frankrig, fordi de ikke kunne fremlægge videnskabeligt bevis for sammenhængen.

Men senere er sagen blevet anket til kassationsdomstolen i Frankrig. Denne domstol har bedt om vejledning hos EU-Domstolen.

De har spurgt, om familien kan løfte bevisbyrden uden at kunne påvise videnskabelig enhed omkring sammenhængen mellem vaccinen og sklerose.

Og her finder EU-Domstolen, at familien har tilstrækkeligt med beviser. Også selv om de ikke kan bakke deres antagelser op med enslydende videnskabelige undersøgelser.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?