Se billederne: Jægere finder mystisk kæmpehul

På få uger har jorden åbnet sig i et massivt hul i den amerikanske ødemark

Fra revne til kløft på få uger. (Foto: Facebook)
Fra revne til kløft på få uger. (Foto: Facebook)

Da to jægere i september opdagede en revne i jorden nær Bighorn-bjergene i ødemarken i den amerikanske delstat Wyoming, tænkte de ikke nærmere over det.

Men forleden vendte jægerne tilbage til stedet og blev mødt af et utroligt syn.

Revnen har udvidet sig til et gigantisk hul, der er omkring 50 meter bred og 750 meter lang - omkring samme længde som otte fodboldbaner.

'Jorden åbnede sig'

Sy Gilliland, der er chef for de to jægere, fortæller til lokale medier, at han aldrig har set noget lignende.

- Vi ved ikke rigtig, hvad der forårsagede det. Pludselig var den bare der. Jorden åbnede sig, og kløften er enorm, siger Sy Gilliland, direktør for SNS Outfitter & Guides, der arrangerer jagtselskaber i området.

SNS Outfitter & Guides har lagt billeder af fænomenet på sin åbne Facebook-profil, og opslaget har vakt interesse fra geologer i hele verden.

Den enorme revne pryder landskabet ved Bighorn-bjergene i Wyoming, USA. (Foto: Facebook)
Den enorme revne pryder landskabet ved Bighorn-bjergene i Wyoming, USA. (Foto: Facebook)
 

Der er nemlig ikke kun kløftens størrelse, der er usædvanlig - det er især overraskende, at kløften kunne opstå på så kort tid.

På de sociale medier går spekulationen på, at et jordskælv eller en underjordisk vulkan kan have fået jorden til at styrte sammen.

Men ifølge det amerikanske jordskælvscenter, USGS, har der ikke været kraftig seismologisk aktivitet i det pågældende område.

Andre mener, at minedrift, fracking, olieboring eller andre menneskeskabte aktiviteter kan have fået jorden til at åbne sig. Men der er hverken mennesker eller bebyggelse i en radius på 30 kilometer.

Sådan kan supervulkan dræbe over tre milliarder

Og ifølge geologiske eksperter er forklaringen helt naturlig. Der er tale om et jordskred, som er udløst af et forår med usædvanligt store mængder nedbør.

- Det understreger i hvert fald Jordens enorme kræfter, siger geolog Tom Drean og forklarer, at jordskred som dette sker med jævne mellemrum i Wyoming.

- Det er bare sjældent, at skredet rammer et areal, der er så stort som dette, siger han til lokale medier.

Wyomings Geologiske Institut, WSGS, vurderer også, at kløften er et resultat af et jordskred.