Se det flotte kort over vikingernes vilde togter

Se i grafikken her, hvor vikingerne rejste hen, og hvor de handlede eller plyndrede sig til alt fra krydderier til slaver.

Screendump fra Videnskab.dk
Screendump fra Videnskab.dk

Vores forfædre vikingerne har fået et rygte som et blodtørstigt folkefærd, men de var også, som mange ved, berejste handelsmænd. På en ny grafik ovenfor kan du se, hvor vikingerne rejste hen, og hvad de handlede og plyndrede sig til rundt omkring i og uden for Europa.

Klik over hos Videnskab.dk for at få den interaktive version af kortet, hvor du kan klikke på krydserne og få mere information:

Det var et stort stykke stof, som forandrede vores historie for altid og forvandlede skandinaverne til berejste nordboere. Sejlet gjorde det nemlig muligt for vikingerne at drage ud i verden på handels- og krigstogter.
Datidens danskere, nordmænd og svenskere har også rejst til vands i tiden op til vikingetiden (ca. 700-1050). For eksempel har de folk, der i jernalderen var bosiddende i Sverige, været nede ad de russiske floder. Men sejlet gjorde det muligt at rejse hurtigere og længere væk – også på de store have.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvilke vikinger var mest barske: Danske eller norske?

- Vikingetidens mennesker har kendt til sejlet i hvert fald siden omkring Kristi fødsel, fordi de har haft kontakt med romerne, som havde sejl på deres skibe. Men det er først omkring det 7. og 8. århundrede, at vi kan se, at sejlet er blevet introduceret i Skandinavien, fortæller ph.d. Morten Ravn, som er ansat på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
- Vi ved ikke, hvorfor sejlet indtil da har været fraværende - måske har det været fravalgt, siger forskeren.
Med sejlet indledtes en historisk periode, hvor nordboerne nåede hele vejen ned til Det Kaspiske Hav, omkring Gibraltar og endda også til Island, Grønland og Amerika.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan så vikingerne egentlig ud?

Men vikingernes ry i populærkulturen som blodtørstige vildmænd er lidt for unuanceret.
Vikingetidens mennesker levede af landbrug, men kunne også finde på at drage i viking, hvilket var datidens betegnelse for at rejse ud og plyndre. På deres rejser handlede vikingerne med de lokale, men de samme vikinger kunne et andet sted finde på at bestorme land, røve sig til tyvekoster og tage slaver med hjem.
- Det, at de havde årer på skibene, gjorde, at de hurtigt kunne sejle ind til land og hurtigt komme derfra igen selv under ugunstige sejladsforhold. Hvilket var essentielt for datidens karakteristiske 'hit and run attacks', fortæller Morten Ravn.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Kæmpestudie afliver sejlivet vikingemyte
Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

0 kommentarer
Vis kommentarer