Se det her: Ildkugle over Grønland gør nat til dag

Se optagelser af fænomenet i videoen herunder

Se hvordan nat bliver til dag i Nuuk her. Video: ViralHog/Gustav Fischer

Torsdag 3. januar klokken 18.54 lokal tid blev himlen i Nuuk oplyst i cirka fem sekunder, da en mulig meteor passerede forbi i høj fart.

Det blev observeret af mange lokale, herunder piloten Mikael Jakobsen, der på Facebook har berettet, hvad han så.

- Himlen begynder at lyse op og skifter farve til en kraftig turkis farve. Alle bjerge kommer frem af mørket og bliver lyst op. Samtidig kommer en kæmpe meteor flyvende foran os med en kæmpe hale og begynder at brække i flere store og små stykker.

- Alt sammen sker på cirka fem sekunder og var så flot og surrealistisk. Et syn, jeg aldrig vil glemme, skriver han ifølge Videnskab.dk.

Samfund Ildkugle over Nuuk: Gjorde nat til dag

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus, fortæller desuden til Videnskab.dk, at myndighedens seismiske målestation i Nuuk har målt et brag.

- Vi kan se en meget tydelig puls. Den stammer højst sandsynligt fra det brag, som lyder, når meteoren rammer atmosfæren. Det sender lydbølger mod Jorden, som vi kan måle, siger Peter Voss fra Geus.

Fænomenet blev dog ikke kun målt af Geus, det blev nemlig også filmet af Nuuk-bosatte Gustav Fischer, der forevigede øjeblikket på sit webkamera. Se ildkuglen passere over Nuuk i videoen over artiklen.

Det er vides ikke, om meteoren ramte jorden. Hvis den gjorde, bliver den dog svær at finde, fortæller Henning Haack, der er lektor på Maine Mineral and Gem Museum i Canada, og som dagligt forsker i meteoritter (meteorer, der har ramt Jordens overflade red.).

- Det er i forvejen meget svært, for ikke at sige håbløst, at finde den, hvis den er styrtet ned i et fjeld i Grønland. Derfor har vi brug for alle de informationer, vi kan få fat i, siger han til Videnskab.dk.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Meteorer lyste den danske nattehimmel op i både 2015 0g 2016. Se eller gense optagelserne fra den gang herunder:

 

22 kommentarer
Vis kommentarer