Annonce:
Annonce:

Se det hjerteskærende øjeblik: 6-årig siger farvel til kræftsyg lillesøster

Få timer før 4-årige Addys død sagde Jackson 'godnat' og 'jeg elsker dig', mens han lagde sin hånd i hendes og aede hende i panden

Afskeden mellem 6-årige Jackson og hans 4-årige lillesøster var så rørende, at børnenes far, Matt Sooter tog et billede af det. Privatfoto
Afskeden mellem 6-årige Jackson og hans 4-årige lillesøster var så rørende, at børnenes far, Matt Sooter tog et billede af det. Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

29-årige Matt Sooter havde i flere timer set sine to små børn lege og tale sammen.

Måske handlede snakken om Elsa fra Frozen eller om påskeæg i plastik; to af hans fireårige datter Adalynn 'Addy' Sooters yndlingsbeskæftigelser.

Faktisk kan han ikke huske, hvad de to talte om den lørdag aften på det børnehospice i den amerikanske delstat Arkansas, hvor Addy lå for døden efter en lang kamp mod kræft i hjernestammen.

Men Matt Sooter husker til gengæld udmærket det hjerteskærende øjeblik, hvor Addys seks-årige bror, Jackson, sagde godnat til sin lillesøster for sidste gang.

Addy var blevet træt, og da det også var blevet tid for Jackson til at lægge sig til at sove på sengen tæt ved søsteren, lagde Jackson sin hånd i sin søsters hånd, mens han aede hende i panden og sagde 'jeg elsker dig'.

Annonce:

Sooter tog et hurtigt foto af øjeblikket og lagde billedet på Facebook 2. juni. Siden er billedet og ikke mindst Matt Sooters tekst gået viralt.

Det skriver flere amerikanske medier. Blandt andet NBC.

- En lille dreng bør ikke komme i en situation, hvor han skal sige farvel til sin partner in crime, sin legekammerat, sin bedste ven, sin lillesøster, skrev Sooter.

- Sådan bør det slet ikke være. Men sådan er det i den ødelagte verden, som vi nu er havnet i.

Døde få timer senere
Sooter skrev videre, at hans datters symptomer meget hurtigt blev værre, ligesom han opfordrede familiemedlemmer og nære venner til at sige farvel for sidste gang.

Han sluttede sit opslag med at anmode folk om at huske på familien i sine aftenbønner. Særligt Jackson.

- Han vil slet ikke væk fra hende, og vi lader ham blive hos hende, skrev Sooter.

Annonce:

Jackson vidste godt, at hans søster havde en kræftsvulst. Han vidste også, at hvis den blev ved med at blive større, så ville Addy dø af den. Jackson var ked af, at hans 'søs' ikke længere ville være der - fortæller Matt Sooter - men han fortalte også, at han var glad for, 'at hun i stedet ville være sammen med Jesus'.

Sooter-familien nåede at opfylde flere af 4-årige Addys ønsker, inden hun døde natten til 3. juni. Blandt andet var de i Disney World for at finde yndlingsfiguren Elsa fra Frozen. Privatfoto
Sooter-familien nåede at opfylde flere af 4-årige Addys ønsker, inden hun døde natten til 3. juni. Blandt andet var de i Disney World for at finde yndlingsfiguren Elsa fra Frozen. Privatfoto

'Farvel søs'
Cirka 20 minutter efter det hjerteskærende øjeblik, som Sooter fangede på billedet, fik Addy det værre. Hendes vejrtrækning blev svagere og langsommere, og det blev mere vanskeligt for hende at få luft.

Undervejs åbnede hun øjnene et par gange, men hun lod ikke til at forstå, hvad der foregik omkring hende.

I de næste mange timer sad Matt Sooter og hustruen Chandra ved datterens side. Så - lige efter klokken 1 om natten 3. juni - døde Addy.

Jackson blev vækket tre timer senere og sagde, at der nu ikke længere var nogen grund til at blive på hospice. Det var tid til at komme hjem for at sørge og for at hvile sig.

- Vi fortalte Jackson, at hun var død. At hun nu var sammen med Jesus, og at det ikke gjorde ondt på hende længere. Han sagde 'farvel søs', siger Matt Sooter.

Annonce:

Stædig og fredsommelig
Senere samme morgen lagde Sooter endnu et opslag op på Facebook med et billede af Addy, som havde en solhat på.

- Vores søde lille pige er på mirakuløs vis blevet helbredt, sådan som vi har bedt om i vore bønner i så lang tid, og nu er hun løbet i armene på Jesus, skrev Sooter.

- Hun er kommet videre fra dette liv til det næste på samme måde, som vi kendte hende. Stædig og fredsommelig og omgivet af familien. Hun havde slet ingen smerter til slut.

Syg i flere år
Det var i 2016, at Sooters-familien første gang blev opmærksom på Addys sygdom. Addy begyndte at gå på en mærkelig måde. Hun svingede det ene ben i stedet for at løfte det og plantede siden foden i jorden for at tage et skridt.

Parret tænkte ikke meget over det i begyndelsen, men Addys symptomer blev værre.

Den to år gamle pige begyndte at miste sin evne til at lave koordinerede bevægelser og sin grovmotorik.

Annonce:

- Hun kunne stadig godt gå, men kun hvis hun holdt nogen i hånden. Ellers ville hun kun kravle, forklarede Matt Sooter tidligere.

33 strålebehandlinger
I november 2016 blev Addy diagnosticeret med kræftsygdommen DIPG; en sjælden og uhelbredelig lidelse, som begynder i hjernestammen. Tumoren presser på centret i hjernen, som har betydning for hjerterytmen og for evnen til at trække vejret. Desuden bliver også nerver og muskler, som hjælper os med at se, høre, gå, tale og spise, påvirket.

I de næste måneder gennemgik Addy 33 strålebehandlinger på hospitaler i Arkansas efterfulgt af ti gange kemoterapeutiske behandlinger i Mexico i forsøget på at vinde mere tid.

Men familien forsøgte også at nå en række oplevelser sammen. Blandt andet nåede de sammen til Disney World, hvor Addy mødte sin favoritfigur Elsa. Og Addy nåede også at se havet på en strand.

Annonce:

Flyttede på hospice
Og så var der de små ting, som også var på Addys ønskeliste i den sidste tid, og som de også nåede sammen. Blandt andet gemmeleg og at se YouTube-videoer af børn, der åbnede påskeæg og viste, hvad der var inden i dem.

Til sidst bredte kræften sig til den lille piges rygsøjle. Og i den sidste uge op til Addys død begyndte kræftsvulsten at presse på nerverne i rygraden, som gjorde ondt på hende. Det var på det tidspunkt, at familien besluttede at flytte på hospice, så Addys sidste tid kunne blive gjort smertefri.

Forældrene har besluttet, at lægerne får lov til at fjerne Addys kræfttumor, så den kan bruges i videnskabeligt øjemed, 'så vi måske kan være med til at redde fremtidige børn fra at lide samme skæbne', skriver Matt Sooter på Facebook.

Under den lille piges bisættelse i lørdags opfordrede forældrene familiemedlemmer og venner til at møde op i de klare farver pink, lilla og blå, som var Addys yndlingsfarver. Det skulle de gøre for at hylde hendes liv.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: