Annoncørbetalt - PlayStation

Se kortet: Her ligger Danmarks skatte begravet

Hvert år dukker tusindvis af værdifulde skatte op af den danske muld. Men vi har kun skrabet isbjergets top, når det gælder fund af guld, sølv og andre danefæ

Under en meget gammel gård på Læsø dukkede denne jydepotte op under udgravningen til et nyt fundament. I alt lå der 22 kg i sølvmønter gemt i jorden.
(Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet.)
Under en meget gammel gård på Læsø dukkede denne jydepotte op under udgravningen til et nyt fundament. I alt lå der 22 kg i sølvmønter gemt i jorden. (Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet.)

Almindelige danskere udstyret med metaldetektorer, gummistøvler og skarpe øjne graver som aldrig før fortidens skatte og formuer op af jorden.

Over 9.500 fund blev indleveret til Nationalmuseets afdeling for danefæ i 2015, og det er alle tiders rekord.

Gennem tiden har fundene omfattet alt fra potteskår over diamantbesatte fingerringe til tusindvis af sølvmønter og store mængder guld. De største guldskatte har vejet over tre kilo, mens skatte bestående af sølvmønter har vejet over både 20 og 30 kilo.

Skatten i Køge lå gemt under en gammel Købmandsgård. I alt lå der 2100 sølvmønter med en vægt på 32 kg.
Skatten i Køge lå gemt under en gammel Købmandsgård. I alt lå der 2100 sølvmønter med en vægt på 32 kg.

Flere skatte end nogensinde
Museumsinspektør ved Nationalmuseet Peter Vang Petersen fortæller, at der aldrig har været så mange skatte at finde som nu. Årsagen er, at nutidens landbrugsmaskiner pløjer dybere end tidligere, og skattene derfor kommer op i de øverste 10-30 cm af jordlaget, hvor de er til at finde med metaldetektorer.

Museumsinspektøren mener derfor, at vi kun har skrabet isbjergets øverste flade, når det kommer til at finde skatte i den danske muld.

- Antallet af amatørarkæologer, der leder med metaldetektorer, er stadig ganske lavt, og jo flere, der begynder at lede, desto mere vil der blive fundet, siger Peter Vang Petersen.

Artiklen fortsætter under skattekortet - klik på cirklerne for at læse mere om Danmarks største skattefund

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Måske millionær
Finder du noget fra fortiden af værdi i jorden - også ting, der kun har en kulturhistorisk værdi - falder det ind under kategorien danefæ. Det betyder, at fundet tilhører staten, men der vanker en pæn dusør, hvis du gør et værdifuldt fund.

- Fund af en møntskat kan godt gøre finderen til millionær. Mig bekendt er der i de senere år gjort enkelte skattefund, som har indbragt omkring en million kroner i danefæ-dusør, siger Peter Vang Petersen og uddyber, at chancen for at finde nye skatte er størst i nærheden af, hvor de tidligere fund er gjort.

Skatten fra Broholm på Fyn er det næststørste guldfund gjort i Danmark. Du kan se flere billeder i toppen af artiklen. (Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet)
Skatten fra Broholm på Fyn er det næststørste guldfund gjort i Danmark. Du kan se flere billeder i toppen af artiklen. (Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet)

- Det skyldes, at datidens beboere i området typisk gemte deres værdier i nærheden af deres bopladser. Og de bopladser kender vi i dag, fordi der i forvejen er gjort fund der, forklarer museumsinspektøren.

Har du selv fået mod på en skattejagt, så kan du deltage i Danmarks største lige nu.

1 af 3 Gundestrupkedlen er lavet af sølv. Den har en omkreds på to meter og vejer ni kilo. (Foto: Roberto Fortune og Kira Ursem, Nationalmuseet)
2 af 3 Guldhornene blev fundet på den samme mark, hvor de dukkede op med mere end 100 års mellemrum. (Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet)
3 af 3 Under en meget gammel gård på Læsø dukkede denne jydepotte op under udgravningen til et nyt fundament. I alt lå der 22 kg i sølvmønter gemt i jorden. (Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet.)