Annonce:
Annonce:

Se kortet: Så meget skal du tjene for at købe bolig i din kommune

Familier skal samlet set have en ualmindelig høj månedsløn, hvis de skal bo i de eftertragtede områder i Danmark. Se her, hvor meget de skal tjene

Se ejendomsmægler Lars Lyng fra Hammerslag vise rundt i sin bolig.
Annonce:
Følg Samfund

Par, der ønsker at købe bolig, skal kunne samle en særdeles høj månedsløn sammen, hvis de ønsker at bo i et hus i København eller omegn. Eksempelvis skal de som udgangspunkt tjene omkring 143.000 kroner om måneden for at kunne købe en bolig på Frederiksberg på 100 kvadratmeter.

Hvis de derimod vil flytte til Tønder, så skal de kun kunne skrabe 13.600 kroner sammen.

Det viser en analyse, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har foretaget.

Her er det tydeligt, hvor store regionale forskelle der er i landet på boligmarkedet. Én kommune skiller sig ikke overraskende ud.

Annonce:

- København er den kommune, som har den laveste ejerandel med omkring 20 procent i Danmark. Det skyldes de mange andelsboliger og den private udlejning. Derfor er der stor efterspørgsel efter det lille udbud af ejerboliger, siger projektdirektør hos Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, der forventer at priserne vil forsætte én vej.

Høje priser
- Priserne i København og omegn kommer til at fortsætte op, medmindre man gør noget. Men i virkeligheden er det bare en normalisering af København. Mange andre storbyer har haft det sådan i mange år.

Fakta:

Som tommelfingerregel må man højst låne et beløb til en bolig, som ikke overstiger ens årsindkomst gange 3,5. For København og Aarhus er gældsfaktoren (LTI) dog på fire.

Derudover skal man som køber i København og Aarhus have 10% i egenbetaling, hvis man skal låne mere end fire gange sin årsindkomst. Man skal have 25%, hvis det drejer sig om fem gange ens årsindkomst.

Boligkøbere skal kreditgodkendes til et fast forrentet lån med en rente på 4 pct, selvom den aktuelle rente er markant lavere, hvis de vil købe med variabelt rente i København og Aarhus. 

Boligkøbere skal selv kunne skaffe fem procent af prisen på en ejerbolig i egenbetaling.

Ifølge Liliegreen er det dog ikke kun svært for par at købe bolig i København. Det er et kæmpe problem for unge og førstegangskøberne. Singler i særdeleshed.

- Men det er ikke kun husprisernes skyld. Det er blandt andet grundet de krav, som finanstilsynet stiller til boligkøberne. Og de er sådan set fornuftige nok. Ellers kunne det udvikle sig til en boble, siger han.

Det pressede boligmarked har samtidig udviklet en trend.

- Nogle køber boliger udenfor København, andre køber mindre boliger, mens en del er tvunget til at bo sammen med andre. Det er en trend, vi ser. At der er mange singler, som er tvunget til at bo sammen, og det er jo et udtryk for, at boligmarkedet er presset.

Sådan er analysen lavet:

Analysen tager udgangspunkt i en familie eller et par, der skal købe et hus. 

Tallene er fra Boligas oversigt over "Gennemsnitlige kvadratmeterpriser på villaer i Danmark'.

For at udregne prisen på en gennemsnitlig villa, er der blevet taget udgangspunkt i en bolig på 100 kvadratmeter.

Den månedlige pris er fundet ved at tage udgangspunkt i Finanstilsynets råd om, at man kan låne penge, der er 3,5 gange ens årlige indkomst.

Resultaterne forudsætter, at man som par ikke har anden gæld, eksempelvis et billån.

Tallene er fra den 19 Juni 2018 kl. 8:00

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: