Se listen: Disse husejere har scoret mest

Gennem de sidste to årtier er en bestemt type villa steget markant i pris. Både på grund af dens arkitektur og beliggenhed løber 20'er villaen med den højeste gennemsnitlige prisstigning

En klassisk murermestervilla fra 1925. Foto: Home Hunderup
En klassisk murermestervilla fra 1925. Foto: Home Hunderup

Gode, gedigne villaer fra 1920'erne har oplevet den største gennemsnitlige prisstigning, hvis man sammenligner med konkurrenter som for eksempel parcelhuset fra 70'erne.

Det viser en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden EDC, hvor de næsten 100 år gamle villaer fra 1920'erne de seneste 20 år i gennemsnit er steget med 140 procent i pris, hvor det tilsvarende tal for eksempelvis 70'ernes parcelhuse er 78 procent. Det bakkes op af ejendomsmæglerfirmaet Home.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Drømmen om en unik bolig
I gennemsnit bor danskerne i deres huse i 20 år, og i de år kan meget nå at ske i forhold til prisen. Det har især 20'ernes villa oplevet, som i 1996 gennemsnitligt kostede 5.157 kr. per kvadratmeter, men i 2016 koster 12.396 kr. per kvadratmeter. Det er en stigning på 140 procent, som kan forklares med villaens arkitektur og beliggenhed.

- 20'er villaerne er steget i pris, fordi det er unikke boliger som murermestervillaer og patriciervillaer, siger Mads Ellegaard, som er relationschef i Home, som også lægger vægt på, at køberne viser stor interesse for gamle villaer.

- Det er drømmen om en unik boligindretning, der ofte frister køberen, siger han til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Murmestervilla.
Murmestervilla.

Patriciervilla. Foto: Arkiv/Bolius
Patriciervilla. Foto: Arkiv/Bolius
 

Villaerne fra 20'erne er generelt gedigent håndværk, som både er unikt og efterspurgt af køberne. Pernille Hjorth, som er sekretariatsleder i Danske Boligarkitekter, fortæller, at køberne af 20'er ejendomme, som for eksempel murermestervillaen og patriciervillaen, ofte er ude efter et stykke bygningshistorie, når de erhverver sig det gamle hus.

- Villaerne er godt håndværk, hvor der ikke er gået på kompromis med de gode materialer. Og så er de æstetiske og meget fuldendte i deres form, som også betyder, at de er velproportionerede både udvendigt og indvendigt, siger hun til Ekstra Bladet.

Hun lægger dog også vægt på, at de fine detaljer i huset kan være dyre at vedligeholde.

Fordele og ulemper ved murermestervillaen

Fordele:

  • Bygget i gedigne materialer
  • Fin arkitektur, udstråler hygge
  • God beliggenhed, tæt på bykerne
  • Kan hulmursisoleres - billig form for energirenovering
  • Kælder, som kan udnyttes til opbevaring m.m.

Ulemper:

  • Mindre plads sammenlignet med mange typehuse
  • Sværere at ændre på rumfordeling
  • Dårlig isolering af loft, da der ikke er undertag
  • Problemer med fugt i kælder - risiko for oversvømmelse
  • Vanskeligt at bygge til pga. husenes udtryk og næsten kvadratiske grundplan

Kilde: Bolius

Ligger pludselig i byen
Også beliggenheden betyder meget for prisstigningen ved de gamle villaer. Da villaerne i sin tid blev bygget, lå de ofte uden for bykernen, men det har ændret sig med tiden.

- Det, der er sket i den mellemliggende periode, er, at byerne har udvidet sig. Det betyder, at villaerne nu er indlemmet i bymiljøerne i modsætning til før, hvor mange lå uden for byen, siger Mads Ellegaard.

Også hos ejendomsmæglerkæden EDC begrunder man blandt andet prisstigningen med beliggenheden:

- Generelt er 20’er villaerne beliggende i eller lige omkring bykernen, hvor priserne er steget mest. Det er således også disse villaers gode beliggenhed, der er med til at trække gennemsnitspriserne op, siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmann i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Kilde: EDC
Kilde: EDC

Forskel på 20'erne og 70'erne
Forskellen på 20'er husenes prisstigning og 70'ernes er 62 procent, og i den forskel ligger, ifølge Mads Ellegaard, det unikke.

- Grunden til, at 70'er villaerne ikke er steget lige så meget, er, at der er mange af dem. De er altså ikke lige så unikke som 20'er villaerne - både på grund af antallet af dem og arkitekturen, siger han til Ekstra Bladet, men fremhæver 70'er husets fordel:

- Selvom 70'er husene ikke oplever den samme prisstigning, så er de meget eftertragtede, fordi de for eksempel tit ligger uden for byen, hvor der er forskellige institutioner og stisystemer.

27 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere