Se video: Besøger mor gennem glasrude

Susan Krøse har besøgt sin mor på plejehjem hver aften siden hun flyttede ind i 2016. Men på grund af risikoen for smittespredning, taler de nu sammen gennem et lukket vindue

Hver aften klokken 20 tager Susan Krøse et tæppe og et taburet under armen og vandrer mod Højstruphave Plejecenter i Vallensbæk for at besøge sin mor.

Førhen puttede Susan sin mor efter en aftentur, men siden coronakrisens besøgsrestriktioner er trådt i kraft, har mor og datter måtte tale sammen gennem en telefonforbindelse på hver side af en rude.

- Det betyder alt, siger hendes mor Ruth Prieme til Ekstra Bladet bag hendes vindue i stueetagen.

 

Sundhedsmyndighedernes retningslinjer for besøg

Styrelsen for Patientsikkerhed har den 6. april 2020 givet påbud til kommunalbestyrelser om forbud mod besøgendes adgang til kommunale og private plejehjem, plejeboliger og aflastningspladser med henblik på at forebygge og inddæmme udbredelsen af COVID19.

Forbuddet omfatter både fællesarealer og den del af boligen, som beboeren selv råder over. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at forbuddet også kan omfatte udearealer, som ligger på institutionens område, når det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme smitte med COVID-19.

Den 1. maj udsendte regeringen og Folketinget nye retningslinjer for, hvordan ældre beboere på plejehjem, herunder beboere med demens, igen kan få besøg af familie og nære pårørende inden for de nuværende rammer.

Aftalen lægger op til, at Sundhedsstyrelsen skal udarbejde klare retningslinjer til personale, beboere og pårørende om besøg på udearealer på plejehjem mv. samt informationsmateriale til hjemmeboende ældre og deres pårørende om besøg og samvær.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det her kommer jeg til at dø af

Da statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark den 11. marts, sad Susan Krøse og hendes mor og så pressemødet sammen.

- Min mor vendte sig mod mig og sagde, det her kommer jeg til at dø af, siger Susan Krøse til Ekstra Bladet.

- Ikke af coronaen, men af at vi ikke kan se hinanden.

I forbindelse med nedlukningen nedsatte Ældre- og Sundhedsministeriet et besøgsstop for borgere på plejecentre. Stoppet gælder både beboerens bolig og alle indendørs fællesarealer.

Derfor har mange nøjedes med at tale sammen på telefonforbindelser.

- Min mor er dårligt talende, og derfor er det vigtigt for mig at se hende, fortæller Susan Krøse, der hver aften får hjælp af en medarbejder på plejecenteret til at sætte opkaldet op på den anden side at vinduet.

- Det betyder noget for alle, at have nogen at tale med.

Mor: Jeg kunne skrige

Tidligere har Ruth Prieme benyttet sig af cykelture gennem Cykelvenner, og jævnligt være på ture i det fri. Overfor Ekstra Bladet udtrykker hun dyb frustration over at være låst til sin bolig fra morgen til aften.

- Jeg må ikke komme ud, det er der ikke tid til, fortæller hun.

- Det føles som et fængsel, og jeg gad godt se Magnus Heunicke klare en uge i mine sko.

Ni personer er døde med corona på Højstruphave Plejecenter.

Ekstra Bladet har henvendt sig til Højstruphave Plejecenter telefonisk og på mail for at spørge til forvaltningen af de raske beboeres mentale helbred.

De er endnu ikke vendt tilbage.